04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2023 18:25 | Son Güncelleme: 08.07.2023 19:42

Hindistan Lay's paketlerindeki cips patentini iptal etti

Hindistan'da bir mahkeme, New York merkezli PepsiCo'nun popüler Lay's marka patates cipsi için özel olarak yetiştirilen bir patates çeşidinin patentini iptal eden karara karşı yaptığı itirazı reddetti. Böylece Lay's özelinde yetiştirilen patates için PepsiCo patent hakkını alamamış oldu
Hindistan Lay's paketlerindeki cips patentini iptal etti

Bitki Çeşitlerinin ve Çiftçi Haklarının Korunması (PPVFR) Kurumu 2021 yılında PepsiCo'nun FC5 patates çeşidine verilen fikri korumayı, Hindistan kurallarının tohum çeşitleri üzerinde patente izin vermediğini söyleyerek iptal etti. Otorite, çiftçi hakları aktivisti Kavitha Kuruganti'nin şirketin bir tohum çeşidi üzerinde patent iddiasında bulunamayacağını savunmasının ardından PepsiCo'nun patent korumasını kaldırdı.

Mahkeme reddetti

Reuters'ın haberine göre PepsiCo, patent iptaline karşı Delhi Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu. Delhi Yüksek Mahkemesi yargıcı Navin Chawla, 5 Temmuz tarihli kararında PepsiCo'nun otoritenin kararına karşı yaptığı itirazı reddetti.

Bir PepsiCo Hindistan sözcüsü yaptığı açıklamada, "Karardan haberdarız. Durumu gözden geçirme sürecindeyiz" sözlerini kaydetti.

PepsiCo'nun oluşturduğu özel tedarik zinciri

Hindistan'da ilk patates cipsi fabrikasını 1989 yılında kuran PepsiCo, FC5 tohum çeşidini bir grup çiftçiye tedarik ederken, onlar da ürünlerini sabit bir fiyattan şirkete satıyor.

PepsiCo, FC5 çeşidini özel olarak geliştirdiğini ve bu özelliği 2016 yılında tescil ettirdiğini savunuyor. FC5 çeşidi, patates cipsi gibi atıştırmalıklar yapmak için gereken daha düşük nem içeriğine sahip olan bir patates çeşidi.

PepsiCo çiftçilere dava açtı

2019 yılında PepsiCo, FC5 patates çeşidini yetiştirdikleri için bazı Hintli çiftçilere dava açmış ve yetiştiricileri patentini ihlal etmekle suçlamıştı. Şirket ayrıca patent ihlali iddiasıyla her biri için 10 milyon rupiden (121 bin 50 dolar) fazla tazminat talep etti.

Ancak birkaç ay içinde PepsiCo çiftçilere karşı açtığı davaları geri çekti. Delhi Yüksek Mahkemesi kararında, PepsiCo'nun kamu yararını ihlal ettiği yönündeki suçlamaları kabul etmedi.

PepsiCo ilk değil

PepsiCo, Hindistan'da patent ihlali sorunlarıyla karşılaşan ikinci büyük ABD şirketi oldu. Uzun süredir devam eden fikri mülkiyet anlaşmazlığının ardından, şu anda Alman ilaç üreticisi Bayer AG'ye ait olan tohum üreticisi Monsanto, Hindistan'daki bazı işletmelerden çekildi.