29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2023 18:15 | Son Güncelleme: 08.07.2023 19:43

TotalEnergies CEO'su Pouyanné: 2024 ABD seçimleri enerji şokuna neden olabilir

Fransız petrol devi TotalEnergies'in CEO'su Patrick Pouyanné Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçilerin kazanması ve hidrokarbon ihracatını durdurma kararı alması halinde ABD başkanlık seçimlerinin büyük bir enerji şokunu tetikleyebileceğini söyledi
TotalEnergies CEO'su Pouyanné: 2024 ABD seçimleri enerji şokuna neden olabilir

Pouyanné ABD seçimleriyle ilgili çarpıcı bir öngörüde bulundu. Pouyanné yaptığı açıklamada "Olabilecek tek şey, ki bu büyük bir sistemik risktir, Cumhuriyetçilerin ihracatı durdurmaya karar vermesidir. Aslında bunun gaz olacağından bile emin değilim, bir gün petrol de olabilir" diyen Pouyanné, bir panelde olası küresel arz riskleri hakkında şu sözleri kaydetti:

Şok değil şok ötesinde bir durum yaşarız

"Amerikalılar tüm politikalarını gaz ya da petrolün yurtiçindeki fiyatına dayandırıyorlar, kaynakları var ve eğer ihracatın fiyatları yükselttiğini hissederlerse bizi engelliyorlar. Şimdi size söyleyebilirim ki, Rusların yanı sıra Amerikan gaz ve petrolünü de kaybedersek, bu bir şok değil, süper bir şok olur"

Pouyanné sözlerinin devamında "Bu açıdan bakıldığında seçimin bir önemi olabilir, ancak sonuçta karar veren (başkan) değil, özel aktörlerdir" notunu da düştü.

Vaatleri henüz belirsiz

Reuters'ın haberine göre en az 11 Cumhuriyetçi aday, Kasım 2024 seçimlerinde Demokrat Başkan Joe Biden'ın karşısına çıkmak üzere partilerinin adaylığını kazanmaya çalışacaklarını açıkladı. Henüz çok az sayıda somut politika vaadi kamuoyuna açıklandı.

Biden yönetimi geçen yıl, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında yükselen petrol piyasalarını istikrara kavuşturma ve yüksek pompa fiyatlarıyla mücadele etme stratejisinin bir parçası olarak Stratejik Petrol Rezervi'nden 180 milyon varillik şimdiye kadarki en büyük satışı gerçekleştirdi.

Satış, yönetimi ABD'yi gelecekteki bir arz krizine yeterince yanıt veremeyecek kadar zayıf bir arz tamponuyla bırakmakla suçlayan Cumhuriyetçileri kızdırdı.

Petrol fiyatları yükselecek

Pouyanné ayrıca küresel ölçekte daha temiz enerji kaynaklarına yönelim ve petrol yatırımlarındaki azalma nedeniyle petrol varil fiyatının sürdürülebilir şekilde yüksek olmasını beklediğini söyledi.