13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.08.2023 21:45 | Son Güncelleme: 04.08.2023 21:50

ABD hisse senetleri Amazon desteğiyle yükseldi tahvil getirileri düştü

ABD'de Temmuz ayı istihdam verilerinin ücret artışlarıyla birlikte ABD işgücü piyasasında yavaşlama olduğunu göstermesinin ardından haftanın son işlem gününde Wall Street değer kazandı ve tahvil getirileri düşüş kaydetti
ABD hisse senetleri Amazon desteğiyle yükseldi tahvil getirileri düştü

Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıkladığı istihdam raporuna göre, ABD'li işverenler Temmuz ayında 187 bin kişiye istihdam sağladı. Daha önce 209 bin olarak açıklanan Haziran ayı istihdam verileri ise 185 bine revize edildi.

Ekonomide yavaşlama var

Minneapolis'teki Allianz Yatırım Yönetimi'nin kıdemli yatırım stratejisti Charlie Ripley, "Son zamanlarda yumuşak inişin kesin olduğu, ekonominin önemli ölçüde yavaşlamayacağı yönünde bir söylem oluştu" dedi ve ekledi: "İşgücü piyasasındaki gevşeme ekonominin bir ölçüde yavaşladığını gösteren bir işaret"

Reuters'ın haberine göre ortalama saatlik kazançlar Temmuz ayında bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 0,4 arttı ve beklentileri aşarak ücretlerdeki yıllık artışı yüzde 4,4'e taşıdı. 10 yıllık gösterge tahvilin getirisi Cuma günü istihdam verilerinin ardından düştü, ancak yüzde 4'ün üzerinde kaldı ve kısmen bazı mega hisse senetlerini destekledi.

Hisse senetlerinde yükseliş sürecek

Ripley, "Tarım dışı istihdamın beklentileri aşacağına dair bu birikim gördüğümüz tahvil piyasasının geri kalanını yönlendirdi. Hisse senedi piyasasının da buna tepki verdiğini görüyoruz. Bu durum hisse senetleri için biraz daha yükseliş anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

S&P 500 endeksine sağlam bir destek veren Amazon.com hisseleri, şirketin iyimser bir üçüncü çeyrek görünümü yayınlamasının ardından yüzde 10,5 arttı. Apple'ın hisseleri iPhone üreticisinin satışlarda devam eden bir düşüş öngörmesi nedeniyle yüzde 3,2 düştü. Şirketin dev rakipleri olan Microsoft, Alphabet ve Snowflake hisseleri, Amazon'un bulut iş segmentinin satış tahminlerini aşmasının ardından yüzde 1 ila 5 arasında yükseldi.

Nasdaq kayıplara öncülük etti

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq kayıplara öncülük ederken, üç ana endeks de haftayı düşüşle kapatma eğilimindeydi. Hisse senetleri Perşembe günü, son ekonomik veriler ve bazı hayal kırıklığı yaratan kazançların etkisiyle marjinal bir düşüşle kapandı. Refinitiv verilerine göre, Cuma günü itibariyle üç aylık kazançlarını bildiren S&P 500'deki 422 şirketin yüzde 79,1'i analistlerin tahminlerini aştı.

Temettüyü kıstı hisseleri sert düştü

Carl Icahn'ın sahibi olduğu yatırım şirketi Icahn Enterprises, açığa satış yapan Hindenburg Research'ü şirketi temettü ödemek için "Ponzi benzeri" bir yapı işletmekle suçlamasından aylar sonra, şirketin üç aylık ödemesini yarıya indirmesiyle yüzde 23,3 değer kaybetti.

Fortinet, siber güvenlik firmasının yıllık gelir tahminini düşürmesinin ardından, kurumsal müşterilerin harcamalarının çalkantılı bir ekonominin ortasında sıkı kalması nedeniyle yüzde 24,4 değer kaybetti.

Borçlarını yapılandırdı hisseleri tırmanışa geçti

Hava geçirmez plastik saklama kapları ve kaseleriyle tanınan Tupperware'in hisseleri, şirketin borç yükümlülüklerini yeniden yapılandırmak için kredi verenleriyle bir anlaşma yapmasının ardından yüzde 48,3 oranında yükseldi.

Amgen, kolesterol, osteoporoz ve diğer ilaçlarının güçlü satışları sayesinde daha yüksek bir çeyrek karı bildirdikten sonra yüzde 6,4 değer kazandı. DraftKings'in hisseleri, spor bahisleri firmasının 2023 mali yılı gelir görünümünü yükseltmesinin ardından yüzde 2 arttı.