04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2023 00:22 | Son Güncelleme: 20.06.2023 00:35

ABD ve Çin'den gelen veriler piyasaları karıştırdı: Petrol fiyatları üzerindeki baskı daha da arttı

ABD ve Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler sonrası petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı. Fed'in Haziran toplantısında politika faizini sabit tutmasına karşın Fed Başkanı Jerome Powell'ın iki faiz artırımı daha yapılabileceğinin sinyalini vermesi doları güçlendirdi, petrol ve altın geriledi
ABD ve Çin'den gelen veriler piyasaları karıştırdı: Petrol fiyatları üzerindeki baskı daha da arttı

Brent ham petrolü yüzde 0,6 düşüşle varil başına 76,13 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrolü yüzde 0,7 düşüşle 71,29 dolara geriledi. Haftanın ilk günü ABD'deki tatil nedeniyle işlem hacimleri zayıftı. Her iki kontrat da geçen haftayı yüzde 2'nin üzerinde kazançla kapattı.

Geçtiğimiz hafta Mayıs ayında açıklanan verilerin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de Covid-19 sonrası toparlanmanın duraksadığını göstermesinin ardından bazı büyük bankalar Çin'in 2023 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme tahminlerini düşürdü.

Avrupa İstatistik ofisi'nin petrol ürünleri ithalatına ilişkin verilerine göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya'dan petrol alımı bu yılın mart ayında, Ukrayna işgalinin öncesine kıyasla yüzde 90 oranında geriledi.

Çin'in, sallantılı ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla geçen hafta orta vadeli politika kredilerinde yaptığı benzer bir indirimin ardından bugün gösterge kredi faizlerini düşürmesi bekleniyor.

Petrol piyasası yönünü arıyor

Rystad Energy'nin kıdemli başkan yardımcısı Jorge Leon, petrol piyasasının küresel ekonominin toparlanıp toparlanmayacağına dair daha fazla işaret beklediğini söyledi.

Leon bir araştırma notunda, "Pek çok şey Çin'in bu yılın ikinci yarısındaki ekonomik performansına ve ülkenin yakın zamanda açıkladığı teşvik önlemlerinin etkinliğine ve ABD ve Avrupa'nın faiz oranlarının artırılmasıyla birlikte ekonomik yavaşlamadan kaçınma becerisine bağlı olacak" diye yazdı.

Aktif sondaj kuleleri bir bir düştü

Bununla birlikte, Çin'in rafineri üretimi Mayıs ayında rekor seviyedeki ikinci en yüksek toplamına yükselerek geçen haftaki kazanımların artmasına yardımcı oldu ve ABD enerji firmaları Temmuz 2020'den bu yana ilk kez çalışan petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısını yedinci hafta üst üste azalttı.

İran'ın vanayı açması fiyatları baskılıyor

İran'ın artan petrol ihracatı da fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Danışmanlar, nakliye verileri ve konuya yakın bir kaynağa göre, İran'ın ham petrol ihracatı ve üretimi ABD yaptırımlarına rağmen 2023 yılında rekor seviyelere ulaştı ve diğer üreticiler üretimi sınırlarken küresel arza katkıda bulundu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikleri bu ay yeni bir petrol üretim anlaşması üzerinde uzlaştı ve grubun en büyük üreticisi Suudi Arabistan da Temmuz ayında üretimini büyük ölçüde azaltma sözü verdi.

TD Bank'ta emtia stratejisti olan Daniel Ghali, "Ham petrol piyasasında hissiyat açısından yatırımcılar fazlasıyla düşüş eğiliminde" dedi.

Petrol ödemelerinde yuan ve ruble dönemi

Petrol fiyatlarıyla ilgili piyasalar yönünü ararken ödemeler tarafında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu çerçevede Rus petrol şirketi Rosneft, Çinli CNPC şirketiyle petrol sevkiyatı ödemelerinde yuan ve rubleye geçildiğini açıkladı. Rosneft’ten yapılan yazılı açıklamada "Rosneft’in CNPC’ye yılda 40 milyon tona ulaşan petrol sevkiyatının ödemelerinde ulusal para birimlerine geçilmiştir” ifadesine yer verildi.

Gazprom da Eylül 2022’de, CNPC şirketiyle doğal gaz sevkiyatı ödemelerinde yuan ve rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını duyurmuştu.