18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2023 17:56 | Son Güncelleme: 19.06.2023 18:10

Altın cazibesini kaybedebilir: Güçlü dolar karşısında fiyatlar geri çekiliyor

Altın fiyatları ABD dolarının cuma gününe göre toparlanması ve piyasaların Fed Başkanı Jerome Powell'ın haftanın ilerleyen günlerinde Capitol Hill'de vereceği ifadeye odaklanmasıyla birlikte yeni haftaya zayıf bir görünümle başladı
Altın cazibesini kaybedebilir: Güçlü dolar karşısında fiyatlar geri çekiliyor

Spot altın gün sonu itibariyle %0,3 düşüşle ons başına 1952 dolar oldu. ABD altın vadeli işlemleri de yüzde 0,4 düşüşle 1964 dolara geriledi. ABD piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olması nedeniyle de piyasalar sakin bir seyir izledi, altın fiyatlarında yatay hareket görüldü.

Dolar dip seviyeden döndü

Dolar endeksi Cuma günü gördüğü bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Daha güçlü bir dolar, diğer para birimlerini tutan alıcılar için külçe altını daha az cazip hale getiriyor.

OANDA kıdemli piyasa analisti Craig Erlam, "Geçen hafta Fed ve ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) faiz kararları sonrası yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında, altının 1.940 ila 1.980 dolar arasındaki aralıkta seyreden işlem hacmini kırması için itici bir güç bulunmuyor" dedi.

Fed yetkililerinin bu ay merkez bankasının 10 kez üst üste faiz artırdıktan sonra faiz oranlarını sabit tutmasından bu yana yaptıkları ilk yorumlarda şahin bir ton kullanmasının ardından yatırımcıların Temmuz ayında faiz artırımına yönelik bahisleri artırmasıyla külçe altın geçen hafta haftalık yüzde 0,2 düşüş kaydetti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, altı aylık para politikası raporunu çarşamba günü Temsilciler Meclisi’ne ve ertesi gün Senato’ya sunacak. Powell’ın Senato Bankacılık Komitesi’nde yapacağı sunumun yanı sıra, merkez bankalarından yetkililerin açıklamaları da yakından takip edilecek.

Piyasalar şimdi Powell'ın Çarşamba ve Perşembe günü kongrede vereceği ifadelerden gelecek faiz oranlarına ilişkin ipuçları bekliyor.

Altın cazibesini kaybedebilir

Erlam ayrıca "Enflasyon yılın ilerleyen dönemlerinde düştükçe reel faiz oranları yükselmeye devam edecek, bu da altının getirisi olmayan bir varlık olarak cazibesini azaltacak ve doları güçlendirecektir" sözlerini kaydetti.

Buna ek olarak, Avrupa Birliği Çarşamba günü açıklayacağı enflasyon verisini beklerken, piyasalar büyük ölçüde Temmuz ayında bir faiz artışını fiyatlamış durumda ve İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günü faizleri 25 baz puan daha artırması bekleniyor.

Faiz oranlarındaki artışlar, getirisi olmayan külçe altın tutmanın fırsat maliyetini yükseltiyor.

Değerli metaller geri çekiliyor

Spot gümüş yüzde 0,7 düşüşle ons başına 23,98 dolara, platin yüzde 0,5 düşüşle 977,25 dolara, paladyum ise yüzde 0,7 düşüşle 1400,65 dolara geriledi.