26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2022 11:51 | Son Güncelleme: 14.12.2022 13:20

ABD'de beyaz yakalılar işten çıkartılırken mavi yakalılar mülakat yapılmadan işe alınıyor

ABD'de özellikle büyük teknoloji şirketleri bu yıl birçok beyaz yakalı çalışanını işten çıkardı. Ancak mavi yakalı çalışanlara büyük bir talep var. Bu nedenle UPS, Gap, Amazon gibi şirketler artık onlarla mülakat yapmadan işe alıyor
ABD'de beyaz yakalılar işten çıkartılırken mavi yakalılar mülakat yapılmadan işe alınıyor

Bir zamanlar işçi kapmak için yarışan işverenler artık çok önemli bir adımı atlıyor: İş görüşmesi. United Parcel Service (UPS) paket elemanları ve mevsimlik sürücüler için iş görüşmeleri yapmadan personel sayısını artırdı. Home Depot, adaylar başvurduktan 24 saat sonra iş tekliflerini göndererek bazı durumlarda görüşme sürecini ortadan kaldırdı. Gap, bazı depoda çalışacak bazı işçiler için  görüşme yapmayı bıraktı.

Yüksek talep

Mülakat gerektirmeyen pozisyonların çoğu, saatlik ve depolama, perakende gibi yüksek ciro oranlarına sahip sektörlerde. İş görüşmesinin terk edilmesi, hala nadir olmakla birlikte, işgücü piyasası pandemiden toparlanma sürecinden yavaş yavaş uzaklaşırken belirli rolleri doldurmaya çalışan şirketlerde yaşanıyor. 

Amazon, Walmart ve Ford Motor gibi şirketlerden gelen son işten çıkarma duyuruları beyaz yakalı çalışanları vururken, özellikle mavi yakalı alanlarda işçiler yüksek talep görmeye devam ediyor. Bu alanda ABD’li işverenler Kasım ayında 263 bin personel aldı ve işsizlik oranı yüzde 3,7’de kalarak genel iş piyasasının güçlü seyrini sürdürdüğüne dair işaretler ortaya çıkardı.

Açık pozisyonlar işsizlerin sayısını aştı

Ekim ayında 10,3 milyon olan açık pozisyonlar, o ay iş arayan 6,1 milyon işsiz Amerikalıyı epeye aştı. Pandemi toparlanması sırasında sıkı işgücü piyasası, işverenlerin üniversite mezunu gibi gerekliliklerin yanı sıra geçmiş kontrolleri ve deneyim gerekliliklerini de bırakmasına neden oldu. 

ZipRecruiter iş yeri baş ekonomisti Julia Pollak, birçok işletmenin işçileri çekmek için maaş zamları, ikramiye ve daha büyük sosyal yardım paketleri gibi yöntemleri tükettiklerini hissettiğini söyledi. Şimdi, odak noktaları hızlı hareket etmek. Pollak, “Hız, şirketlerin şu anda, özellikle tatil sezonunda, saatlik çalışanlar için rekabet etmelerinin bir numaralı yolu” dedi. Görüşme yapılmayan bir iş teklifi dolandırıcılığın açık bir göstergesi olabilir. Ancak büyük işverenler bu yaklaşımı giderek daha fazla benimsiyor.

25 dakika içinde iş teklifi

UPS küresel kaynak bulma ve işe alma müdürü Matt Lavery, depo çalışanları ve bazı teslimat şoförleri de dahil olmak üzere UPS mevsimlik işçilerinin yaklaşık yüzde 80'inin mülakat yapılmadan işe alındığını ve başvurduktan sonraki 25 dakika içinde bir iş teklifi alabildiklerini söyledi. Şirket ayrıca paket elemanları da dahil olmak üzere bazı kalıcı pozisyonları için mülakatlardan feragat ediyor.

İşçilerin birçok seçeneği var

Lavery, denizcilik merkezinin bu yıl 100 binden fazla mevsimlik işçiyi işe almak için yola çıktığını ve bunu yapmanın geçen yıla göre biraz daha zor olduğunu söyledi. İş adaylarının bu işgücü piyasasında hala birçok seçeneği olduğunu belirtti. 

Saatlik çalışanlar için iş başvuru sürecini hızlandıran bir şirket olan Fountain'ın CEO'su Sean Behr, saatlik işçilerin üretim süreci için çok önemli olduğunu söyledi. Behr, depolarda yeterli personel bulunmaması durumunda şirketlerin mevcut çalışanlarından fazla mesai yapmasını isteyebileceklerini ve talebi karşılayamama riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Bu, çalışanların ayrılmaya devam ettiği ve şirketlerin açık pozisyonları her zamankinden daha acil bir şekilde doldurmaya çalıştığı bir döngüyü tetikleyebilir. 

ABD’de nakliye ve depolama işlerini bırakan işçilerin oranı Ağustos'ta yüzde 3,6'ya ulaştı. Ekim ayına kadar yüzde 2,8'e geriledi ancak yine de salgın öncesi, Şubat 2020'deki yüzde 2,4'lük oranın üzerinde. Home Depot, mağazalarında ve dağıtım merkezlerinde belirli pozisyonlara başvuran işçiler için işe alım sürecini hızlandırıyor. Home Depot sözcüsü Beth Marlowe, yetenekleri role uygun olan bir adayın, başvurudan 24 saat sonra görüşme olmaksızın şarta bağlı bir iş teklifi alabileceğini söyledi. Ancak koşullu teklifi aldıktan sonra, adayın genellikle mağaza yerini ziyaret etmesi, liderlikle görüşmesi ve gerekli evrakları tamamlaması gerekiyor. Marlowe, "Son birkaç yıldır sürecimizi hızlandırmanın yollarını arıyoruz" dedi.

Bir sözcüye göre Amazon saatlik çalışanlar için görüşme yapmadan koşullu iş tekliflerini önceden genişletti. Şirket sözcüsü, Gap'in de depo pozisyonları da dahil olmak üzere deneyim gerektirmeyen bazı rolleri için mülakat yapılmadığını söyledi.