20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 04.12.2022 14:07 | Son Güncelleme: 04.12.2022 14:29

CNN'den Paramount'a birçok medya şirketi baskılar arttıkça işten çıkarma yapıyor

Teknoloji şirketlerinde büyük işten çıkarmalar gerçekleşirken ABD'deki medya kuruluşları da maliyetleri azaltmak için aynı yöntemi izliyor. CNN ve Paramount Global gibi birçok kuruluş yüzlerce kişiyi işten çıkardı
CNN'den Paramount'a birçok medya şirketi baskılar arttıkça işten çıkarma yapıyor

Reklamların azalması, ekonomik endişeler ve dijital platformlara geçişin getirdiği gerilimler birçok medya şirketini maliyet kısmaya ve işten çıkarmaya yönlendirdi. Warner Bros. Discovery Inc.'in CNN ve Paramount Global gibi televizyon şirketleri dahil olmak üzere haber kuruluşları, TV ağları, film ve televizyon stüdyoları geçen hafta yüzlerce kişiyi işten çıkardı. 

İşten çıkarma kararları, birçok şirketin son birkaç yılını artık finansal sonuçlar üzerinde bir engel olan dijital platformlara yoğun bir şekilde harcama yapmasından sonra geldi. Bu arada geleneksel yayın ve kablolu televizyon, izleyici ve abone kaybı yaşamaya devam ediyor. Bunun üzerine resesyon ve reklam harcamalarındaki düşüşün yarattığı korkular da eklenince Covid-19 salgını sırasında izleyiciler arttıkça hayatta kalmayı başaran sektör artık geriliyor.

İşgücünün yüzde 20'sini çıkarıyor

Walt Disney Co., Warner Bros. Discovery ve Paramount Global, yalnızca son çeyrekte djiital platformu için toplam 2,5 milyar dolar kaybetti ve şimdi maliyetleri dizginlemeye çalışıyorlar. Salı günü, AMC Networks Inc., platformların, kablolu tv’den kaynaklanan kayıpları telafi edemediğini öne sürerek ABD'deki işgücünün yüzde 20'sini işten çıkaracağını açıkladı.

Maliyetleri düşürme çabası

CNN'deki düşük reytingler, ana şirketi Warner Bros. Discovery'deki reklam kaygıları ve zorluklar geçen hafta işten çıkarmalara yol açtı. CNN Başkanı Chris Licht, personele gönderdiği bir notta, CNN'in kardeş kanalı HLN'nin, maliyet tasarrufu çabalarının bir parçası olarak canlı programları yayınlamayı bırakacağını söyledi.

USA Today de dahil olmak üzere birçok gazetenin yayıncısı Gannett Co. Perşembe günü, bu yılın başlarındaki 400 kişiye ek olarak 200'den fazla kişiyi işten çıkarmaya başladı. Washington Post Çarşamba günü, Pazar günü yayınlanan dergisini yayınlamayı durduracağını ve bunun da yaklaşık 10 kişinin işini kaybetmesine neden olacağını duyurdu.

Bazı ekonomistlere göre devam eden işten çıkarmaların ekonomik verilere yansıması zaman alabilir. Çünkü şirketlerin onları açıkladığı zaman ile insanların işten çıkarıldığı ve gerçekten maaş bordrolarını bıraktığı zaman arasında genellikle bir boşluk oluyor. İşten çıkarılan bazı çalışanlar da genel açık pozisyonlar fazla olduğundan hızla yeni iş bulabiliyor.

Resesyon endişesi

Kredi derecelendirme şirketi Moody's Investors Service'in kıdemli başkan yardımcısı Neil Begley, iş piyasası güçlü kalmaya devam etse de birçok şirketin potansiyel bir resesyondan endişe duyduğunu söyledi. Bu ekonomik endişeler ve diğer şirketlerin işten çıkarmaları, şirketlerin çalışan sayısını azaltmasını kolaylaştırıyor. Begley, "Çirkin bir tabir var: Mükemmel derecede iyi bir krizin boşa gitmesine izin veremezsiniz" dedi. 

Çarşamba günü ABD'de bağımsız haber radyosu olan NPR, dünya çapında bir ekonomik şok ışığında kurumsal sponsorluklardaki düşüşün, yıl içindeki bütçesinden en az 10 milyon dolar kesmesi gerektiği anlamına geldiğini ve esasen işe alımları durduracağını söyledi. Şirket, işten çıkarmalardan kaçınmaya çalışacağını ekledi.

İlk şirketlerden biri Netflix oldu

Eğlence şirketleri, makroekonomik ortamın ötesine geçen baskılarla karşı karşıya. ABD'de dijital platformların abonelik pazarı olgunlaştığından ve bir dizi rakip arasında müşteri kazanmaya dair kıyasıya bir rekabet olduğundan piyasa daha zorlu. Çalışanların, teknoloji ve medya firmaları da dahil olmak üzere çeşitli şirketlerden gelen teklifleri müzakere etmesine yardımcı olan Levels.fyi'nin kurucu ortağı Zuhayeer Musa, "Daha kalabalık ve rekabet daha şiddetli hale geldikçe, elde edilecek daha az şey oluyor" dedi. 

Netflix, bu yılın başlarında 400'den fazla kişiyi işten çıkararak personel ve maliyetleri azaltan ilk yayın şirketlerinden biri oldu. Bazı medya yöneticileri, Netflix'in on yıl içinde ilk kez abone kaybetmesiyle ortaya çıkan hamlelerinin, dijital platformu olan diğer şirketlerin maliyetleri kontrol etmeye ve kârlılığı artırmaya daha fazla odaklanmasını sağladığını söyledi.

Nisan'dan bu yana bin kişiyi çıkardı

Warner Bros. Discovery, ek zorluklarla karşı karşıya. Discovery ile AT&T Inc.'in WarnerMedia biriminin Nisan ayındaki birleşmesinden kaynaklanan ağır borç yükünü azaltması gerekiyor. HBO Max, Discovery+  ve Warner Bros’un film, televizyon stüdyoları ve kablolu kanalları CNN ve TNT’nin sahibi olan şirket anlaşmanın tamamlanmasından bu yana binden fazla çalışanını işten çıkardı. 

Dijital platformu yalnızca son çeyrekte yaklaşık 1,5 milyar dolar kaybeden Disney, kısa süre önce CEO Bob Chapek'i kovdu ve selefi Robert Iger'i dümene geri getirdi. Iger, dönüşünden bu yana Disney'in platformuna işine abone eklemek yerine para kazanmaya öncelik vereceğini söyledi.

Paramount Global'in CBS birimi, kısa süre önce maliyet düşürme çabalarının bir parçası olarak eğlence operasyonlarını yeniden yapılandırdı ve bu da iki üst düzey yöneticinin ayrılmasına yol açtı. Paramount'un hem CBS hem de Paramount'taki reklam satış birimlerinde ve üretim birimlerinde de işten çıkarmalar yapıldı. 

The Walking Dead ve Better Call Saul da dahil olmak üzere birçok popüler TV şovunun evi olan AMC Networks, Salı günü dijital platformlardan yeterli parayı elde etmeye çalışırken kaynakları kurtarmak için yaklaşık 200 kişiyi işten çıkardığını açıkladı.

ABD'deki en büyük TV box üreticisi Roku, geçen ay yaklaşık 200 çalışanını işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Kendi platformu olan Roku Kanalında görüntülenen reklamları ve Roku cihazlarında görüntülenen diğer platformlarda görünen reklamları satan şirket, reklamverenlerin potansiyel bir resesyon konusundaki belirsizlik nedeniyle dördüncü çeyrek reklam harcamalarını azalttığını söyledi. CEO Anthony Wood geçtiğimiz günlerde yatırımcılara "Kimseye harcama yapmıyorlar. Sorun sadece bizimle harcamamaları değil” dedi.