29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.12.2022 11:22 | Son Güncelleme: 12.12.2022 11:40

Washington Post yazarı yazdı: Yılın en kötü patronu Elon Musk

Bu yıl Gerald Loeb Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü kazanan Washington Post yazarı Michelle Singletary, 2022'nin en kötü patronu olarak neden Elon Musk'ı seçtiğini anlattı. Singletary'ye göre sessiz istifaya tam da bu tür patronlar neden oluyor
Washington Post yazarı yazdı: Yılın en kötü patronu Elon Musk

Korkunç yöneticilerden nasibimi aldım. Biri düzenli olarak gözyaşları için tuvalete gitmeme neden oluyordu. Yaz stajyerliği adı altında beni bezdirdiği için pişmanlık da duymuyordu. Kötü patronlar hem çok meşhur hem de çok boldur. İngiliz süper model Naomi Campbell, 2007 yılında bir kot pantolon yüzünden çıkan bir anlaşmazlıkta hizmetçisine cep telefonuyla vurduğu için suçunu kabul etmişti. Enron’ın eski CEO'su Jeffrey K. Skilling, enerji şirketinin çöküşünü hızlandırdı, dolandırıcılıktan hapse girdi ve bu durum binlerce çalışanın işine mal oldu. 

Yine de 2022'ye dönüp baktığımızda, Elon Musk kötü yönetimin büyük mareşali olarak ortaya çıktı. Musk, sosyal medya şirketine büyük miktarda borç yükleyerek Twitter'ı Ekim ayı sonlarında satın aldı. Günler sonra, maliyetleri düşürmek için neredeyse tüm departmanları yok ederek personelin yarısını ortadan kaldırdı. İşten çıkarmalar o kadar hızlı gerçekleştirildi ki şirket geri adım atmak ve bazı işçilerden geri dönmelerini istemek zorunda kaldı.

Şimdi, San Francisco merkezli şirketin personel için yatak getirdiğine dair haberler var. Şehrin Yapı Denetim Departmanı da "Merhaba, Twitter'daki bazı ofisler, yasanın aksine, işçilerin yaşaması için motel odalarına dönüştürüldü” diye şikayet aldı. 

Departmanın İletişim Direktörü Patrick Hannan, e-postayla gönderilen bir açıklamada, belediyenin binaların amaçlandığı şekilde kullanıldığından emin olmak için tüm şikayetleri araştırdığını söyledi ve "Kısa süreli konaklamalar için kullanılanlar da dahil olmak üzere konut binaları için farklı bina kodu gereklilikleri var" diye ekledi. 

Kural ihlali olmasa bile, yatakların eklenmesi, fazla çalışmaya yönelik üstü kapalı bir baskıdır. Musk ise, San Francisco belediye başkanına bir soru tweet atarak konuyu saptırmaya çalıştı. Musk, "Bu yüzden SF şehri, çocukları fentanilden korumak yerine yorgun çalışanlar için yatak sağlayan şirketlere saldırıyor" diye tweet attı. Tüm bunlarla birlikte Musk benim için yılın en kötü patronu.  Şirket, tekrarlanan yorum taleplerine yanıt vermedi. Belki de iletişim departmanında kalan birkaç kişi (eğer hala varsa) ihtiyaç duydukları bir şekerleme yapmakla meşguldüler.

Sosyal medyada yayınlayacak kadar cesur değil

Eminim eşit derecede değerli başka kötü patron adayları vardır ancak hiçbiri işçilere yönelik çirkin muamelelerini sosyal medyada yayınlayacak kadar cesur değildir. Musk maaşınızın, işinizi en yüksek öncelik haline getirme taahhüdünüzü satın alması gerektiği şeklinde bir yönetim teorisi izliyor. Ailenizi ve özel hayatınızı unutun. Ya da uymayı.

Pandemiden bu yana, mükemmel bir çalışan olarak görülmek için ücretsiz fazla mesai yapmaları gereken yazılı olmayan kuralları reddeden insanlar sessiz istifa hareketini ortaya çıkardı. Geçenlerde ailemden biri beni aradı. Çalışma günü resmi olarak saat 16:00'da bitiyor ancak vardiyası bittiğinde nadiren çıkıyordu. İzin günlerinde, hafta sonları, hatta tatillerde bile çalışıyor.

Böyle bir özveri için aldığı ödül ne? Daha fazla . Ama gece 7'de evde olduğunu görünce şok oldum. "Takdir edilmediğimde onlara daha fazla zaman ayırmıyorum" dedi. Kendini işine adamış çalışanların işyeri sadakati genellikle her iki yönde de çalışmaz.

Hisse senedi fiyatı düşüyor mu? Kovun insanları.

Hisse senedi fiyatı yükseliyor mu? Üst düzey yöneticilere büyük zamlar verin.

Çalışanların iş-yaşam dengesine ihtiyacı var ve bu da sınırları belirlemek anlamına geliyor. Elbette, çalışanlar önemli bir projeyi bitirmek için ara sıra bütün gece çalışabilirler. Ancak eve gitmenin yeterince sıkı çalışmadığınızın bir işareti olduğu beklentisi taciz olduğu için yatak getirmek. Zehirli bir ortam oluşturur.

Acile gitme ihtimalleri yüzde 23 daha fazla

Musk, ültimatomunu personele e-posta ile gönderdiğinde, "Yalnızca istisnai performans geçer notu teşkil eder" dedi. Kimse bu şekilde uzun süre çalışamaz. İnsanların sağlığı ve duygusal refahı zarar görür. Gallup, 2019 tarihli bir raporda işçi tükenmişliğinin sonuçlarının gerçek olduğunu ortaya çıkardı. Sık sık iş tükenmişliği yaşayan çalışanların acil servise gitme olasılığı yüzde 23 daha fazla. Gallup, başka bir iş arama olasılıklarının da yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu söyledi.

Yatak rahat bir ofis avantajı değildir

Gallup raporunda, "Kuruluşlar için çalışan tükenmişliğinin ağır bir bedeli var. Hem bireysel hem de kurumsal performansta aşağı doğru bir sarmalı tetikliyor. Çalışanlar tükendiğinde, enerjilerinin ve zihinsel odaklarının çoğu, gelecek için gelişmeye değil, günlük hayatta kalmaya odaklanır” ifadeleri yer alıyordu. Musk'ın yaptığı şey, uzun vadede mükemmelliğe ilham vermiyor. Ve yataklar rahat bir ofis avantajı değildir. Kötü bir çalışma ortamına katkıda bulunuyorlar. Bunu tweetleyin.


Amerikalı gazetesi Michelle Singletary, Washington Post'taki "Saygılarımızla, Michelle" yazısıyla 2021 Gerald Loeb Ödülü'nü kazandı ve 2022'de Gerald Loeb Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü aldı.