19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 27.05.2023 19:30 | Son Güncelleme: 27.05.2023 19:57

ABD'de borç tavanı krizi ile ilgili önemli açıklama

Kongre'nin önde gelen Cumhuriyetçi üyesi Kevin McCarthy Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile federal hükümetin borç tavanının yükseltilmesi konusunda yapılan müzakerelerde "ilerleme" kaydedildiğini söyledi
ABD'de borç tavanı krizi ile ilgili önemli açıklama

Zaman daralıyor. Hazine Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin kongre kararı olmaksızın 5 Haziran'da tüm faturalarını ödeyecek fonunun kalmayacağını söyledi.

Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy arasında varılacak herhangi bir prensip anlaşması, dar ve keskin bir şekilde bölünmüş Kongre'de bir hafta sürecek bir yasa çıkarma sürecinin başlangıcı olacak.

Henüz bir anlaşma yok

McCarthy gazetecilere yaptığı açıklamada "Henüz bir anlaşmaya varmadık" dedi ve ekledi: "Henüz o noktada değiliz. İlerleme kaydettik, bu sabahın erken saatlerine kadar çalıştık ve şimdi yine işimizin başındayız"

Radikal Cumhuriyetçiler, harcama kesintileri de dahil olmak üzere beklentilerini karşılamayan herhangi bir tasarıyı bloke etmekle tehdit ettiler.

İlerici Demokratlar da, özellikle federal yoksullukla mücadele programlarına yeni çalışma zorunlulukları getirilmesi konusunda gündeme gelen bazı uzlaşmalara destek vermeme tehdidinde bulundu.

Biden krizin çözümü noktasında iyimser

Biden Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte "Çok yakın ve iyimserim" sözlerini kaydetti.

Cumhuriyetçiler 222-213 farkla Temsilciler Meclisini kontrol ederken, Demokratlar 51-49 Senato çoğunluğuna sahipler ve Demokrat başkan ile Cumhuriyetçi meclis başkanının varacağı herhangi bir anlaşmanın yasalaşması için geriye dar bir yol kalıyor.

Cumhuriyetçiler, şu anda ekonominin yıllık üretimine eşit olan ABD borcunun büyümesini yavaşlatmak için önümüzdeki 10 yıl boyunca hükümet harcamalarını keskin bir şekilde azaltmaya çalıştı. Ancak geçici anlaşma muhtemelen hedeflerinin çok gerisinde kalacak.

Geçici anlaşma

Reuters'ın haberine göre iki taraf, borç tavanını Kasım 2024 başkanlık seçimlerine kadar ülkenin borçlanma ihtiyacını karşılayacak kadar yükseltecek bir anlaşmaya geçici olarak vardı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre bu tasarı, askeri harcamaları ve gazilerin bakımına yönelik harcamaları artıracak ve birçok ihtiyari iç program için harcamaları sınırlandıracak.

McCarthy, Cumhuriyetçilerin gaz ve petrol sondajını kolaylaştırmak da dahil olmak üzere enerji izinlerinde reform yapılması için hala uğraştıklarını söyledi.

Kriz neden çözülemedi?

Cumhuriyetçiler Biden'ın önerdiği vergi artışlarını reddetti ve her iki taraf da önümüzdeki yıllarda borcu hızla artıracak olan sağlık ve emeklilik programlarını üstlenmeye istekli görünmüyor.

Biden'ın imzasını taşıyan altyapı ve yeşil enerji yasalarına dokunulmazken, İç Gelir Servisi'nin son bütçe artışı biraz azaltılacak.

Ancak güvenlik ağı programları hala bir çıkmaz noktası. Cumhuriyetçiler yoksullara yönelik Medicaid sağlık planı ve SNAP gıda yardımı programı için çalışma şartlarını ağırlaştırmak istiyor. Demokratlar ise bunun zaten geçim sıkıntısı çeken insanlar için daha fazla engel yaratacağını söylüyor.

Her iki program da COVID-19 salgını sırasında önemli ölçüde genişledi ancak son aylarda küçültüldü.

Temerrüt riski kapıda

Kongre'nin kendi koyduğu borç tavanını 5 Haziran'dan önce yükseltmemesi, mali piyasaları sarsacak ve ABD'yi derin bir resesyona sürükleyecek bir temerrüdü tetikleyebilir.

Birçok kredi derecelendirme kuruluşu ABD'yi olası bir not indirimi için incelemeye aldıklarını açıkladı; bu da borçlanma maliyetlerini artıracak ve küresel finans sisteminin bel kemiği olma konumunu zayıflatacak.

2011 yılında yaşanan benzer bir anlaşmazlık Standard & Poor's'un ABD'nin borç notunu düşürmesine yol açmış, piyasalar sarsılmış ve hükümetin borçlanma maliyetleri yükselmişti.