29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2023 13:38 | Son Güncelleme: 02.09.2023 13:43

ABD'li bankadan dikkat çeken rapor: BRICS genişlerse dolar rezerv para birimi olmaktan çıkar mı?

ABD'nin önde gelen bankalarından BNY Mellon, gelişmekte olan ülkelerden oluşan BRICS grubunun genişlemesinin doların dünya ekonomisindeki hakimiyetine bir başka meydan okumaya işaret etse bile, doların yakın zamanda küresel rezerv para birimi statüsünü kaybetmesinin muhtemel olmadığını kaydetti
ABD'li bankadan dikkat çeken rapor: BRICS genişlerse dolar rezerv para birimi olmaktan çıkar mı?

Reuters'ın haberine göre doların rezerv para birimi olmaktan çıkma ihtimali son aylarda sıkça tartışılıyor. Özellikle de BRICS yapılanmasının genişleme yolunda ilerlemesiyle doların bu statüsünü kaybedebileceğini dillendiren uzmanlar var. Ancak New York merkezli BNY Mellon, bunun aksini düşünüyor. ABD'li dev bankaya göre BRICS'in genişlemesi doların rezerv para birimi statüsünü kaybetmesi için kayda değer bir tehdit değil.

BRICS'e katılım için yeni davetler

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) liderleri geçen hafta Johannesburg'da düzenlenen bir zirvede İran'ın yanı sıra Arjantin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Etiyopya ve Mısır'ı da kulübe davet etti.

BNY Cuma günü yayınladığı bir raporda BRICS'in amaçlarından birinin dolara bir alternatif bulmak olduğunu belirtti. Rapora göre İran, BAE, Mısır ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla yeni grubun başta petrol olmak üzere enerji ihracatında ağırlığını koyacağını belirtirken, yeni gruptan altın ve petrol destekli bir emtia sepeti çıkabileceğini öne sürdü.

Petrol gücü

Genişletilmiş bir blok dünyadaki manganezin yüzde 75'ini, grafitin yüzde 50'sini, nikelin yüzde 28'ini ve bakırın yüzde 10'unu elinde tutacak. Bu arada Suudi Arabistan, BAE ve İran'ın BRICS'e eklenmesi, dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından üçünü içerecek ve küresel petrol arzının yüzde 42'sini oluşturacaktır. Yine de BNY Mellon, bunun doların hakimiyetine meydan okumak için yeterli olmayacağını ekledi.

Emtiaya değil teknolojiye odaklanmalı

BNY Mellon'da piyasalar, strateji ve içgörüler başkanı Bob Savage, "Doların yakın zamanda küresel rezerv statüsünü kaybetmesi pek olası değil. Altın veya karbon bazlı olanlara değil teknoloji veya yeşil sepetlere bakılmalı" dedi.

Savage, "BAE ve Suudi Arabistan'ın dahil edilmesi kişi başına düşen GSYH'yi ve ekonomik gücü artırıyor, ancak muhtemelen karbondan sürdürülebilir kaynaklara enerji geçişiyle ilgili daha uzun vadeli sorunlarla çelişiyor" dedi. Savage "Önümüzdeki on yılda dolar kullanımı için en önemli faktörün teknoloji, özellikle de üst düzey bilgisayar çipleri olduğunu düşünüyoruz" diye ekledi.