26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2023 10:21 | Son Güncelleme: 18.01.2023 10:52

Davos'ta liderler tartışıyor: Sessiz istifayı durdurmak yöneticilere düşüyor

Dünya Ekonomik Forumu'ndan gerçekleştirilen bir panelde CEO'lar ve İK uzmanları sessiz istifa terimini tartıştı. Vimeo CEO'su Anjali Sud gibi birçok kişi sorunu çözmesi gereken kişinin yöneticiler olduğunu söylüyor
Davos'ta liderler tartışıyor: Sessiz istifayı durdurmak yöneticilere düşüyor

Dünya Ekonomik Forumu'ndaki yöneticiler ve insan kaynakları uzmanlarının katıldığı bir panele göre, pandemi çalışma koşullarını temelden değiştirdikten sonra sessiz istifayı önlemek yöneticilerin ve iş dünyasının liderlerinin sorumluluğunda.

"Çoğu bu donanıma sahip değil"

Vimeo CEO'su Anjali Sud, Davos'ta yaptığı açıklamada, "Bu sorunu çözmek yukarıdan aşağıya bir liderin işidir. Çok farklı iletişim kurmamız gerekiyor" dedi ve çoğu liderin bunu yapacak donanıma sahip olduğuna inanmadığını da sözlerine ekledi. 

Sessiz istifa terimi, salgın sırasında evden çalışan ve işverenlerinden kopuk hisseden, özel hayatlarına daha yüksek öncelik verirken sessizce asgari düzeyde katkıda bulunmaya geçenleri tanımlamak için icat edildi. Eylül ayında yayınlanan bir Gallup anketine göre, ABD'li işçilerin yaklaşık yarısı bu tür koşulları karşılıyor.

Pensilvanya Üniversitesi'nden örgütsel psikolog Adam Grant'e göre fenomen, pandeminin ardından özellikle genç personel tarafından bir çıkış dalgasını tanımlamak için kullanılan bir terim olan sözde büyük istifanın devamı niteliğinde. Grant, birçok işçinin "İşverenimden aldıklarım göz önüne alındığında, karşılık vermenin adil bir yolu nedir?" diye düşündüğünü söyledi.

Bu fenomenin kınanacak bir kaytarma mı yoksa sadece koşuşturma kültürü sonunda işe yaramamış hissetmenin getirdiği bir nefsi müdafaa eylemi mi olduğu tartışmaya açık. İşverenler ve işçiler doğal olarak bu argümanın farklı taraflarında olma eğiliminde olsalar da kötü yöneticilerin morali, bağlılığı ve performansı tehdit etmesiyle içsel boyun eğmeyi önlemesi gerekenlerin patronlar olduğu görüşüne yönelik artan bir destek var.

"Çıkış görüşmeleri yapmaları iyi bir fikir"

Grant, pek çok şirketin bu süre zarfında ayrılan çalışanlarla çıkış görüşmeleri yapmasının iyi bir fikir olduğunu söyledi ancak "İşverenlerin giriş görüşmeleri veya kalma görüşmeleri yapmasını tercih ederim" dedi.

Wipro CEO'su Thierry Delaporte'ye göre, çalışanlara kariyerlerinin nasıl ilerleyebileceği konusunda hareketlilik ve görünürlük sağlamak sessiz istifadan kaçınmanın anahtarıdır. Delaporte, "Bu sadece bedeni değil kalbi de tutmanın inanılmaz derecede önemli bir yönü ve biz ikisini de istiyoruz" dedi.