27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.01.2023 13:58 | Son Güncelleme: 18.01.2023 14:35

New York Times geçen yıl istifa edenlere sordu: Hala mutlu musunuz?

Pandemi dönemiyle birlikte ABD'de başlayan istifa dalgası hala sürüyor. New York Times, geçen yaz istifa eden çalışanlarla yeniden görüştü: Hala kararlarından dolayı mutlular mı? İstifa ettiklerine değdi mi?
New York Times geçen yıl istifa edenlere sordu: Hala mutlu musunuz?

Joshua Needelman / The New York Times

Geçen yaz, işini bırakan okuyucularımıza kararlarının hayatlarını nasıl etkilediğini paylaşmalarını istedik. Ailesine daha fazla zaman ayıran, fiziksel ve zihinsel sağlıklarına daha uygun, daha az yoğun programlar arayan ve mali zorlukların üstesinden gelen insanlarla konuştuk. Yükselen enflasyona rağmen Amerikalılar rekor sayıda istifa etmeye devam ederken, bu okuyuculardan altısıyla yeniden bağlantı kurduk ve kararlarından hâlâ memnun olup olmadıklarını ve ABD'nin mevcut ekonomik durumunda hesaplarını değiştirip değiştirmediğini sorduk. 

Ana del Rocío

Bekar bir anne olan Ana del Rocío, 31 Aralık 2021'de kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Oregon Futures Lab'ın yönetici direktörü olarak görevinden ayrıldı. 10 yaşındaki Tupac ve 7 yaşındaki Inti ile  Portland, Oregon'daki evlerinde daha fazla zaman geçirmek istiyordu. Ancak 36 yaşındaki del Rocío, bu denemesinin bir sonu olacağını biliyordu. Emeklilik birikimleri muhtemelen 2022'nin sonundan önce tükenecekti. 

Şimdi nerede?: Del Rocío, Eylül 2022'de Oregon'un 47. Bölgesinde Demokratik eyalet temsilcisi olan kız kardeşi Andrea Valderrama'nın personel şefi olarak işe geri döndü. Yeni yılın ardından del Rocío, kendisi göreve başlama kararı aldı. Oregon'un en kalabalık bölgesi olan Multnomah İlçesindeki 3. Bölge'nin komisyon üyeliğine aday.

Noel Günü, kız kardeşinin evinden dönerken, o ve oğulları bir ailenin buzlu bir yolun kenarına çadır kurduğunu gördüğünde aday olmak için kesin kararını verdi. Del Rocío, "Evet, kendimi tamamen onların annesi olmaya adadığımı fark ettim, beni motive eden şey bu, zamanımı değerlendirmek istediğim şey bu, ancak çocuklarımı boş yere büyütmüyorum" dedi. 

Emeklilik birikimlerini tüketti

İstifa ettiğine değdi mi?: Del Rocío, işe 10 aylık bir ara vermeseydi, kamu görevine devam etmek için ihtiyacı olan kafa boşluğuna sahip olamayacağını düşünüyor. Ayrıca bu süreçte çocuklarıyla daha sağlıklı ilişkiler geliştirdiğini ve tükenmişliğin üstesinden geldiğini de belirtiyor. 

Del Rocío, emeklilik birikimlerini tüketti ancak görevde olmasının hem ailesine hem de olası seçmenlerine fayda sağlayacağını umuyor. Del Rocío, "Bu, anneliğimin bir uzantısı. Dünya için çocuk yetiştirmek ve çocuklar için dünya yetiştirmek, bu iki şey benim için çok uyumlu” diye konuştu. 

Natalie Hanson

26 yaşındaki Natalie Hanson, Haziran 2021'de Chico, California'da yerel bir gazete muhabiri olarak işinden ayrıldıktan sonra Oakland'da bir gazetede benzer bir rol üstlendi ve ardından tekrar istifa etti. Mayıs 2022'de Adliye Haber Servisi'nde muhabir olarak başladı, ancak artan kira nedeniyle yıl sonuna kadar taşınmak zorunda kalacağını tahmin ediyordu.

Şimdi nerede?: Hanson sonunda Oakland şehir merkezinden Doğu Oakland'da daha ucuz ve daha büyük bir daireye taşındı ve burada artık partneri, köpeği ve kedisiyle birlikte yaşıyor. Aylık kirada en az 500 dolar tasarruf ettiğini söyledi. Hanson, "Körfez Bölgesi'nde kira fiyatları, nerede yaşadığınıza bağlı olarak dalgalanmaya başladı" dedi. Hanson ayrıca muhabirlikten kazandığı gelirini artırmak için yerel gazetelere freelance yazılar yazıyor. 

İstifa ettiğine değdi mi?: Hanson'ın ilk istifası, bir dizi önemli yaşam kararı doğurdu ve sonunda onu bir tatmin noktasına götürdü. Hanson, "Böylesine pahalı ama aynı zamanda çok güzel bir yerde yaşayarak bunu başarabildiğime oldukça şaşırdım. Bunun için gerçekten yaratıcı olmalısınız” dedi. 

Jim Walker

53 yaşındaki Jim Walker, hayatını kiliselerde çalışarak geçirmişti ancak pandemi kilisesini kapattığında yön değiştirdi. Bir papaz olarak işinden ayrıldı ve serbest tur rehberi oldu. Zamanının çoğunu yollarda yeni yerler keşfederek geçirdi.

Şimdi nerede?: Walker, serbest çalışan olmanın getirdiği özgürlüğün tadını çıkarmaya devam ediyor ancak daha büyük şirketlerde daha fazla ücret karşılığında daha uzun vadeli roller üstlenmeyi düşünüyor. Walker,  "Sonsuza kadar yollarda yaşayabilir miyim bilmiyorum. Geçen yıl bundan zevk aldım mı? Evet. Bana gerçekten iyi uyuyor mu? Açıkçası, evet, gerçekten çok iyi. Ama belki bundan 10 yıl sonra, bunu yapmaya devam edip etmeyeceğini bilmiyorum. Söylemesi zor” dedi. 

İstifa ettiğine değdi mi?: Walker, bu yaşam tarzını gerçekleştirmesine izin veren ayrıcalıkları kabul ediyor. Erkek kardeşinin evinde yaşıyor, tek büyük gideri sağlık sigortası, araba sigortası ve cep telefonu faturası. Ancak işinde her zamankinden daha tatmin olmuş hissediyor. Walker, "Keşke bunu en başta yapsaydım, çünkü bu benim kişiliğime çok iyi uyan bir şey. Sudaki balık gibiyim” diye konuştu.

Rachel Sobel

53 yaşındaki Rachel Sobel, Şubat 2022'de bir sağlık sigortası şirketinde iletişim direktörü olarak Chicago'daki işinden ayrıldı. Serbest yazarlık ve kurgu işine girdi. Kendi yaratıcı kolektifini kurmayı planladı. Sobel, işi bıraktıktan sonra bazı finansal zorluklarla karşılaştı, örneğin bodrum katının çaresiz bir şekilde onarılmaya ihtiyacı vardı. 2022'nin sonunda profesyonel geleceğini yeniden değerlendirmeyi planlamıştı ve tam zamanlı olarak işe dönmeyi göz ardı etmedi.

Şimdi nerede?: Sobel, bağımsız olarak beklediğinden daha fazla başarı elde etti. Çeşitli müşteriler için haftada 30 saat çalışarak brüt gelirinin tam zamanlı çalışarak kazandığının neredeyse yüzde 100'ü olduğunu söyledi. Artık tavanını tamir edebileceğini ve bunu yapmak için bir sözleşme imzaladığını söyledi. Sobel ayrıca yaratıcı kolektifini kurmaya neredeyse hazır ve daha önce tam zamanlı işi sayesinde sahip olduğu hayat sigortasına kaydolmayı planlıyor.

İstifa ettiğine değdi mi?: Sobel artık daha fazla zamanını yönetebildiğini ve mali durumunun daha iyi olduğunu söyledi. Ayrıca yakın zamanda tam zamanlı işe geri dönmeyi de planlamıyor. Sobel, "İlk yaptığımda geçici bir şey olacağını düşünmüştüm. Ama o kadar iyi gidiyor ki geçici olması gerekmiyor” diye konuştu.

Susan Woodland

68 yaşındaki Susan Woodland, Mayıs 2020'de bir New York City müzesindeki koleksiyon müdürü görevinden ayrıldı. Geçimini sağlamak için önemli birikimlerine ve yatırımlardan elde ettiği paraya güvendi ancak mali durumun biraz sıkışık olduğunu kabul etti.

Şimdi nerede?: Woodland, bir tarih topluluğu için haftada bir gün çalışıyor. Enflasyon nedeniyle her ay yatırımlarından çektiği para miktarını artırmak zorunda kaldı. Woodland tam zamanlı çalıştığı zamandan daha az şekilde geçimini sağlamayı başardı. Ulusal sağlık sigortası programı Medicare'e sahip olmasının ve Manhattan'daki dairesinin sahibi olmasının ona yardımcı olduğunu söyledi.

İstifa ettiğine değdi mi?: Her zaman tutumlu biri olan Woodland, mevcut durum için hazırlıklıydı. Zamanını ilgi alanlarının peşinden koşarak, moda endüstrisinin karanlık yüzü hakkında gelecekteki bir yazı projesinin haritasını çıkararak ve yerel bir kürtaj kliniğinde gönüllü olarak çalışarak değerlendirdi. Woodland, "Zamanın yüzde 100'ünü kendime odaklamak yerine, insanlar için gerçekten değerli olan şeyleri denemek ve yapmak istiyorum" dedi.

Jennifer Padham

Salgının başlarında, 41 yaşındaki Jennifer Padham ve ortağı New York, New Hampton ormanlarında geniş bir mülk satın aldı. Pandemiden kısa bir süre önce Netflix'te arşivci olarak çalıştığı işinden ayrılan Padham, mülkü ruhani bir inziva merkezine dönüştürmeyi planladı. Arazideki beş kulübeden birinde yaşıyordu.

Şimdi nerede?: Padham'ın inziva merkezi için zaman çizelgesi, kısmen ortağıyla yaşadığı ayrılık nedeniyle ertelendi ancak 2023'ün sonuna kadar açmayı umuyor. Bu arada, kır evlerinden ikisini Airbnb kiralık evlerine dönüştürdü. Kârı kendini desteklemek ve merkezi geliştirmeye devam etmek için kullanıyor. Padham, evlerin bu kış geçen kışa göre daha az rezerve edildiğini söyledi.

İstifa ettiğine değdi mi?: Padham, "Sadece mevsimlerin bana buranın ne olmak istediğini ve gerçekten en iyisinin ne olduğunu göstermesine izin veriyorum. Üzerine bir sistem empoze etmemeye çalışıyorum” dedi.

© 2023 The New York Times Company