04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.08.2022 18:29 | Son Güncelleme: 23.08.2022 18:40

ABD'li ekonomistler: Fiyat artışları kalıcı olabilir

ABD'deki enflasyon ve fiyat artışlarını değerlendiren ekonomistler hayat pahalılığının kolay kolay azalmayacağını düşünüyor
ABD'li ekonomistler: Fiyat artışları kalıcı olabilir

Ekonomi alanında çalışan Groundwork Collaborative girişiminden Rakeen Mabud, ABD'deki fiyat artışlarının kalıcı olabileceğini söyledi. Mabud yaptığı değerlendirmede, "Büyük şirketler, halkın  barınma ve doğalgaz gibi gerekliliklerde fiyat artışlarına tahammül etmek zorunda kalacağını biliyor. Fiyatlar arttığında, ilk fırlama dönemlerinin ardından uzun süre yüksek kalıyor" dedi.

Örnek olarak konut piyasasını ele alan Mabud, enflasyon artışı yavaşlasa bile ev fiyatları ve kiraların yükselmeye devam ettiğini söyledi.  Gayrimenkul yatırım Şirketi Starwood Capital'ın CEO'su Barry Sternlicht, geçen yıl yaptığı açıklamada tüketici fiyatlarındaki enflasyonun "etkilerini sürekli gösteren bir durum olduğunu, kiracıların artışları karşılayabilecek seviyede olduğunu" savundu.  

"Azalma seyri kolay gerçekleşmiyor"

Danışmanlık hizmeti veren Econ One şirketinden Hal Singer, konut piyasasının yanı sıra tıbbi ürünlerde ve petrol fiyatlarında da artışının süreceğini öngördüğünü ifade etti. Singer "Fiyatların azalma seyri kolay gerçekleşmiyor. Bir başka deyişle, yeni bir fiyat noktası belirlendiğinde, firmalar fiyatları aşağı çekmekte isteksiz davranıyor. Tüketicilerin çoktan yüksek fiyatları kabul ettiğini düşünüyorlar" diye konuştu. 

Hızlı tüketim ürünleri sektöründen ABD'li Conagra şirketinin CEO'su Sean Connolly, enflasyonla gelen fiyat artışlarıyla ilgili "Enflasyon gerekçesiyle yapılan fiyat artışları, genellikle tüketiciler enflasyonun geçici olmadığına inanmadan karşılık bulmuyor" sözlerini kullandı.

Enflasyonu düşürme yasası

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta enflasyonun düşürülmesine yönelik kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren yasayı imzalamıştı. Biden, enflasyonu düşürme yasası kapsamında 10 yıl içinde bütçe açığının 300 milyar doların üzerinde azaltılacağını söylemişti. ABD Başkanı ayrıca zenginlerin vergilerden üzerlerine düşen adil payı ödemelerinin sağlanacağını ve büyük şirketlerin artık minimum yüzde 15 kurumlar vergisi ödeyeceğini duyurmuştu.