26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2022 16:31 | Son Güncelleme: 19.09.2022 16:56

ABD’li gayrimenkul şirketlerinin yeni hedefi Türk alıcılar

Türkiye’de kira ve gayrimenkul fiyatları tavan yapınca yatırım amaçlı ev almak isteyenler yurt dışı alternatifleri de araştırmaya başladı. Vergi avantajı ve kira bedelinin satın alma bedelini amorti etme süresinin 10 yıl olduğu Miami rağbet gören lokasyonlar arasında dikkat çekiyor
Casa Bella
Casa Bella

Türkiye’de emlak fiyatları artarken son dönemde özellikle yabancı yatırımcıların gözdesi İstanbul ve Antalya oldu. Öyle ki TÜİK verilerine göre Temmuz ayında 74 bin 756 konut satılırken bunların 3 bin 939’unu yabancılar aldı. Başta Rus, Ukraynalı ve Iraklılar Türkiye’yi tercih ederken yerli yatırımcı da başta ABD, Almanya ve İngiltere’de gayrimenkul yatırımı fırsatları aramaya başladı. Bu ülkelerdeki amortisman süresinin 10-12 yıl arasında değişmesi de cazibenin artmasına neden oluyor. 

Türk yatırımcının bu ilgisine yabancı emlak geliştirme firmaları da kayıtsız kalmadı ve projelerini Türkiye’de tanıtmaya başladı Onlardan biri de ABD Miami merkezli Related Group. Grubun başkan yardımcısı Nick Perez projelerini Türkiye’ye sunmak üzere İstanbul’a geldi ve Türk yatırımcılara projelerini anlattı.

Nick Perez

10 yılda amortisman

Perez önceden ABD’de kira bedelinin satın alma bedelini amorti etme süresinin 10 yıl olduğunu söylüyor. “5 yıl öncesine dek böyleydi. Özellikle Miami’de nüfusun artması ve dünyanın her yerinden gelen ilgiyle bu süre daha da kısaldı. Miami’de bu süre 10 yıldan azken İstanbul’da amortisman süresi ortalama olarak yaklaşık 24 yıl. Enflasyon oranlarının ve gayrimenkul fiyatlarının artması ABD’de, özellikle Miami’de büyük bir etki yaratmayacak. Çünkü ekonomi hala çok güçlü. İşsizlik oranlarına baktığımızda düşük. En büyük artısı doların her zaman en güvenilir para birimi olacak olması. Florida’da eyalet vergisi yok. Federal vergi alınıyor. ABD’nin diğer eyaletlerinden şirketler ve insanlar da Miami’ye yöneliyor.” 

Yüzde 10’u Türk

Miami’deki projeler hakkında şunları da sözlerine ekliyor: “Yaşayabilir veya satın alıp kiraya verebilir, değerlenince satabilirler. 2010’a dek Avrupalı alıcılar ağırlıklı olarak New York ve Los Angeles’ı tercih ediyordu. Son birkaç yılda Miami’nin dünya çapında bir destinasyon haline geldiğini görüyoruz. Türk alıcılar da geliyor. 2013–2016 arası satış döneminde apartman dairelerimizin yaklaşık yüzde 20’si Türk alıcılara satıldı. Sadece son bir buçuk yılda portföyümüzün yüzde 10’unu Türkiye’den alıcılar oluşturuyor.” 

St. Regis

Peşin ödeme yok

Ödeme koşullarını ise şöyle anlatıyor: “Dairelerin satışına proje aşamasında başlıyoruz. Önce yüzde 10 tutarında bir avans, temel atıldığında ikinci bir yüzde 10 ve kaba inşaat tamamlandığında yüzde 10-15 daha ödüyorsunuz. İnşaat sürecinde yüzde 30-40 ödüyor, kalanını teslimatta kapatıyorsunuz. Tamamını peşin ödemek zorunda değilsiniz.”

NoMad

500 bin dolardan başlıyor

Grubun 3 projesi var. NoMad projesi 500 bin dolardan (9 milyon 95 bin 950 TL) başlıyor. Bir otel odası gibi gecelik kiralanabiliyor. İkinci proje Casa Bella’da ise daireler 700 bin dolardan (12 milyon 734 bin 834 TL) satılıyor. Üçüncüsü ise St. Regis projesi. Altı yıldızlı otel konseptindeki projede 5 bin 500 metrekarelik iç mekanda kapalı havuz, sauna ve spa gibi tesisler de yer alıyor. Şirketin 43 yıldır inşa ettiği en lüks bina. En küçük dairelerin fiyatı 1.5 milyon dolar (27 milyon 289 bin 770 TL). Penthouse fiyatı 40 milyon dolar (727 milyon 727 bin 200 TL).