27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.01.2024 22:44 | Son Güncelleme: 24.01.2024 22:46

Aboneler üzülecek, yatırımcılar sevinecek: Netflix yeni yılda daha fazla zam yapabilir

Netflix son çeyrek bilançosunu açıkladı ve 13 milyonu aşkın yeni abone kazandığını duyurdu. Ancak şirketin paylaştığı verilerin satır aralarında önemli bir nokta daha var: Kullanıcılar 2024 yılında Netflix abonelikleri için daha fazla fiyat artışı görebilir
Aboneler üzülecek, yatırımcılar sevinecek: Netflix yeni yılda daha fazla zam yapabilir

Netflix için 2024 yılında aboneler daha fazla para ödemek durumunda kalabilir. cnbc'nin haberine göre Netflix'in hissedar mektubunun ilerleyen sayfalarında önemli bir not var. Bu not, tüketiciler için korkutucu bir cümle olsa da yatırımcılar için ise aksine bir sevinç kaynağı.

Şirketin yatırımcılarına gönderdiği ve çokça konuşulan o not şöyle:

"Netflix'e yatırım yaptıkça ve onu geliştirdikçe, zaman zaman üyelerimizden bu iyileştirmeleri yansıtmak için biraz daha fazla ödeme yapmalarını isteyeceğiz, bu da hizmetimizi daha da iyileştirmek ve büyütmek için ek yatırımın pozitif çarkını yönlendirmeye yardımcı oluyor"

Netflix, kullanıcılara dünyanın en büyük yayıncısının içeriğine erişmenin daha ucuz bir yolunu sunmak için şifre paylaşımını azalttığı için Kasım 2022'de reklam dönemini başlattı. Şimdiye kadar çok fazla kişi bu sisteme kaydolmadı. Netflix bu ayın başlarında reklam katmanında aylık 23 milyon aktif kullanıcısı olduğunu duyurdu. Evercore ISI analisti Mark Mahaney, bunun 12 ila 15 milyon ücretli abone olabileceğini tahmin ediyor.

Netflix, dördüncü çeyrekte 13,1 milyon abone ekleyerek 260 milyondan fazla küresel aboneye sahip oldu - ki bu rakam şirketin şimdiye kadarki en büyük dördüncü çeyrek abone kazanımı.

Netflix yöneticileri bu tabloyu gördükten sonra izleyicilerinin çoğunun Netflix'in talep ettiği ücreti ödemekten memnun olduğunu düşünüyor olabilir. ABD'de standart bir Netflix aboneliği şu anda aylık 15,49 dolara mal oluyor. Reklamlı model ise aylık 6,99 dolar - ki bu fiyat 2022'den bu yana aynı.

Dev yatırımlar

Salı günü Netflix, WWE'nin Raw programının 2025 yılında sunacağını duyurdu. Bu, Netflix'in şimdiye kadar canlı eğlenceye yaptığı en büyük yatırım. Netflix 10 yıllık bu sözleşme için 5 milyar dolardan fazla ödeme yapıyor.

Disney ise bu yıl içinde ya da 2025'te doğrudan tüketiciye yönelik ESPN platformunu izleyicilerin karşısına çıkarmayı planlıyor. Bu ürün muhtemelen Netflix'ten çok daha pahalı olacak. Tüketiciler Netflix'i rakip yayıncılara kıyasla daha iyi bir fiyat-değer teklifi olarak görebileceğinden, bu da şirkete fiyatları yükseltmek için bir kılıf sağlayabilir.

Netflix üç aylık mektubunda fiyat artışını duyurmadı ya da ne zaman yapılacağını söylemedi. Ancak yatırımcılarla paylaşılan bu not gösteriyor ki çok geçmeden zamlar abonelerin kapısını çalabilir.