26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.03.2023 21:43 | Son Güncelleme: 23.03.2023 22:00

Altın fiyatlarında dikkat çeken yükseliş: Yeniden 2000 doları aştı

ABD'de yaşanan bankacılık krizinin ardından piyasaların merakla beklediği karar geldi, Fed 25 baz puan faiz artışına gitti. Karar sonrası altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket başlarken Perşembe akşam saatlerinde yeniden 2000 doları aştı
Altın fiyatlarında dikkat çeken yükseliş: Yeniden 2000 doları aştı

Fed’in karar öncesi faiz oranlarını daha da yükseltmek için sınırlı bir alana sahip olacağı beklentileriyle altın fiyatları 2000 dolar seviyesinin altında seyretti. Fed, faizleri beklendiği gibi artırıp enflasyonu düşürmeye kararlı olduğunu söylerken dilindeki değişiklikler; piyasaların, Merkez Bankası'nın nihai faiz seviyesinin ufukta göründüğü yönünde beklenti içine girmesine yol açtı.

Bu durum dolar endeksini, son yedi haftanın en düşük seviyesine çekerek dolarla fiyatlanan emtialara fayda sağladı. Daha az şahin bir Fed beklentisi, altın gibi getirisi olmayan varlıkların görünümünü de destekledi.

2000 doları yeniden aştı

ABD'de yaşanan Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank iflaslarının ardından piyasalar sarsılmış ve altına yönelim artmıştı. Borsalarda satışlar görülürken özellikle de bankacılık hisselerinde yaşanan gerileme dikkat çekti. Piyasalarda kaçan risk iştahı altın ve gümüş gibi değerli metallere ilgiyi artırdı ve altın fiyatları yeniden yükselişe geçti.

Fed, Çarşamba günü faizleri 25 baz puan artırdı ancak para politikasını sıkılaştırma konusundaki söylemini yumuşattı ve ekonomiye yönelik olumsuzlukları önlemek için politika sıkılaştırmasında nihai bir duraklamayı düşünebileceğinin sinyalini verdi.

Fed'in bu 'güvercin' tutumu doların zayıf kalmasını sağlarken altın fiyatlarına da olumlu yönde yansıdı. Faiz kararının açıklandığı ilk dakikalarda 1970 dolar seviyelerini test eden ons altın Perşembe akşamı ise yeniden 2000 doları aşarak dikkatleri üzerinde topladı.

Goldman Sachs altın için hedef koydu

Yatırım bankası Goldman Sachs, altındaki hareketliliği yakından takip ederken altının en iyi güvenli liman varlığı olmaya devam ettiğini söyledi ve hedef fiyatını 1.950 dolardan 2.050 dolara yükseltti.