24 Mart 2026, Salı
Haber Giriş: 24.03.2026 11:19 | Son Güncelleme: 24.03.2026 13:54

Altında görünüm değişebilir: Yeni merkez bankaları piyasaya girmeye başladı

Dünya Altın Konseyi’ne göre, jeopolitik riskler ve dolarsızlaşma eğilimi merkez bankalarını yeniden altına yöneltiyor. Daha önce piyasada aktif olmayan bazı ülkelerin de alıma başladığı bildirildi
Altında görünüm değişebilir: Yeni merkez bankaları piyasaya girmeye başladı
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Dünya Altın Konseyi’nin küresel merkez bankaları direktörü Shaokai Fan, altının dolarsızlaşma ve jeopolitik risklere karşı korunma aracı olarak öne çıkmasının, daha önce piyasada yer almayan merkez bankalarını bu yıl altın alımına teşvik edebileceğini söyledi.

Fan, son aylarda Guatemala, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerin merkez bankalarının altın alımına başladığını belirtti. Bu bankaların uzun bir aranın ardından piyasaya geri döndüğü ya da ilk kez altın rezervi oluşturmaya başladığı ifade edildi.

“Yeni merkez bankaları piyasaya giriyor”

Fan, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Son aylarda bazı yeni merkez bankaları ya da uzun süredir altın piyasasında aktif olmayan kurumlar yeniden piyasaya giriyor. Bu eğilimin 2026'nın sonuna kadar devam edebileceğini düşünüyorum.”

Yerli üreticiden alım dikkat çekiyor

Bazı merkez bankalarının altın alımlarını doğrudan küçük ölçekli yerli üreticilerden yaptığına dikkat çeken Fan, bu yaklaşımın iki amacı olduğunu belirtti. Buna göre söz konusu alımlar hem yerel madencilik sektörünü destekliyor hem de altının “kayıt dışı aktörlerin” eline geçmesini engelliyor.

Fiyat düşüşleri alım fırsatına dönüşebilir

Fan ayrıca geçen yıl ekim ayında yaşanan altın satış dalgası sırasında merkez bankalarının rezervlerini artırma fırsatı bulduğunu hatırlattı. Bu ay yaşanan fiyat düşüşünde benzer bir eğilimin oluşup oluşmayacağını değerlendirmek için henüz erken olduğunu vurguladı.

Uzmanlara göre merkez bankalarının altına yönelimi, küresel ekonomik belirsizliklerin devam ettiği bir ortamda rezerv çeşitlendirme stratejisinin önemli bir parçası olmayı sürdürüyor.

Kaynak: Gazete Oksijen