20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 26.07.2022 09:49 | Son Güncelleme: 26.07.2022 10:29

Amerikan borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde geriliyor

ABD'de bilanço sezonu sürüyor. Art arda kötü bilanço açıklayan Twitter ve Snap'in ardından gözler bugün piyasalar kapandıktan sonra bilançolarını açıklaması beklenen Microsoft ve Alphabet'te
Amerikan borsaları teknoloji hisseleri öncülüğünde geriliyor

ABD piyasalarına bilançolar yön vermeye devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde karışık seyreden Wall Street endeksleri, yeni günde Walmart haberinin etkisiyle geriliyor. S&P 500 yüzde 0,13 yükselişle, Nasdaq 100 de yüzde 0,55 kayıpla günü tamamlarken, bu vadeli işlemlerde yüzde 0,4’e yakın kayıplar etkili oluyor.

Piyasalarda Twitter ve Snap etkisi

Twitter ve Snap geçtiğimiz hafta ikinci çeyrekte gelir ve büyüme rakamlarını açıkladı. Twitter ve Snapchat'in kötü bilançosu, büyüme endişelerini artırarak hisse senetlerinde yükselen trendi tersine çevirirken Amerikan vadelileri teknoloji hisseleri öncülüğünde geriliyor. Twitter, gelirin bir önceki yıla göre yüzde 1 düşerek 1,18 milyar dolara gerilediğini söyledi. Şirket, 2021'in ikinci çeyreğinde 1,19 milyar dolar gelir elde etmişti. Bu platformun şimdiye kadarki en büyük gelir kaybı oldu.

Snapchat'in ise ikinci çeyrek hasılatı yüzde 13 büyümeyle 1,11 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirketten yatırımcılarına yapılan açıklamada “Makroekonomik zorluklar, platform kuralları değişiklikleri ve artan rekabet kampanya bütçelerindeki büyümeyi sınırlıyor. Mevcut makroekonomik zorluklardan bağımsız olarak sonuçlardan memnun değiliz” değerlendirilmesi yapıldı.

Walmart da kar beklentisini düşürdü

Bilançosunu açıklamasına haftalar olan ABD'nin büyük perakende zincirlerinden Walmart’ın zayıf kar beklentisi açıklamasının ardından ABD borsaları vadeli işlemlerde düşüyor. Walmart ikinci çeyrekte hisse başına karının yüzde 8 ila 9 oranında düşmesinin beklendiğini, hisse başına karın yıl genelinde ise yüzde 11 ila 13 oranında düşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı. Şirketin hisseleri vadeli işlemlerde yüzde 10’a varan düşüş yaşadı. Target ve Amazon hisseleri de bu açıklama ile geriledi.

Piyasalar bilançolara odaklandı

Bugün piyasalar kapandıktan sonra bilançolarını açıklaması beklenen Microsoft ve Alphabet'in karlılıklarının da piyasalarda oynaklığı artırması bekleniyor. Bu hafta bilançolarını açıklayacak şirketler arasında Apple, Amazon, Meta, Intel, Ford ve Boeing gibi şirketler öne çıkıyor.