Hükümetin peso para biriminin yüzde 20'ye yakın devalüasyonuna izin vermesinin ardından bu ay hızla artan fiyatlar tüketicileri vuruyor, yoksulluğu artırıyor ve Ekim ayında yapılacak genel seçimler öncesinde seçmenlerin öfkesini körüklüyor.
Enflasyon kabusu geri döndü
Reuters'ın haberine göre maliyetlerin genellikle günden güne değişmesiyle birlikte yüksek enflasyon kabusu, keskin faiz artışları ve fiyatların dondurulması gibi düzenli hükümet önlemlerine rağmen geri döndü. Dört kızı ve 11 torunu olan 80 yaşındaki emekli mali müşavir Roberto Gonzalez Blanco, enflasyon hakkında konuşurken "Bu filmi daha önce görmüştük" sözlerini kaydederken, aile üyelerinden bazılarının daha iyi fırsatlar aramak için Avustralya'ya gittiğini belirtti.
J.P. Morgan'ın bu yıl yüzde 190'a ulaşabileceğini tahmin ettiği yüksek enflasyon oranı, fiyatların ücretlerden daha hızlı artması nedeniyle her 10 kişiden dördünü yoksulluk içinde bırakarak geçim sıkıntısına yol açtı ve sokaklarda öfkeyi körükledi. Analistlere göre Ağustos ayı enflasyonu yüzde 10'u aşabilir.
Yüksek enflasyon Milei'nin elini güçlendirdi
Bu durum, Ağustos ayında yapılan açık ön seçimlerde iki ana geleneksel partiyi geride bırakarak birinci gelen ve belirsizliğin hakim olduğu yarışta favori haline gelen radikal başkan adayı Javier Milei'yi de güçlendirdi.
Ön seçimi kazanmasının ardından yabancı basına verdiği ilk mülakatta Merkez Bankası’na yönelik eleştirilerini artıran Milei, Arjantin Merkez Bankası’nı kapatacağını, bu kurumun varlığına gerek olmadığını belirtti. Milei ayrıca Bloomberg News’a dolarizasyon planının Kongre’ye sunacağı ilk tedbirler arasında olacağını da söyledi. Milei, Ekonomi Bakanı Sergio Massa ve muhafazakar eski Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich'e karşı yarışacak.
Eski bir banka çalışanı olan 63 yaşındaki Nora Marful, başkan adaylarından hiçbirinin kendisini temsil etmediğini söyledi. Marful ayrıca "Aynı ekonomik krizi yeniden yaşayacak olmaktan çok korkuyorum" diyerek ülkedeki geçmiş ekonomik krizlere atıfta bulundu. Marful sözlerini şöyle sürdürdü: "Gördüğüm kadarıyla, bu adaylar belli bir sektöre, zengin zümreye odaklanmış durumdalar. Orta sınıfı ve yoksulları unutuyorlar"
2001 krizinin derin izleri
1980'lerin sonları enflasyonun hakim olduğu bir dönemken, 2001 civarındaki dönem daha kapsamlı bir ekonomik ve siyasi krize sahne olmuş, başkanlar değişmiş ve bir tanesi, Fernando De la Rua, ayaklanmaların ortasında helikopterle başkanlık sarayından kaçmıştı.
Arjantin'de kısa süre önce dükkan ve süpermarketlerin yağmalandığı ve 100'den fazla kişinin tutuklandığı olaylar yaşanmış olsa da son günlerde bu tür olaylar daha az görülüyor.
Üç kızı olan ve daha önce finans sektöründe çalışmış olan 68 yaşındaki emekli Jorge Del Teso, "Yağma meselesi ve bugünlerde olan her şey beni çok etkiliyor çünkü çok çirkin olan 2001 yılını yaşadım ve bu olumsuz hatıralarım canlanıyor" dedi ve ekledi: "İnsanlar siyasetten bıkmış durumda"