29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2023 19:23 | Son Güncelleme: 21.07.2023 19:30

Arzın daralmasıyla birlikte petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor

Petrol fiyatları önümüzdeki aylarda arz sıkıntısı yaşanacağına dair artan veriler ve Rusya ile Ukrayna arasında yükselen gerilimin arzı daha da olumsuz etkilemesiyle yaklaşık yüzde 1 yükseliş kaydetti
Arzın daralmasıyla birlikte petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor

Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 1,1 artarak varil başına 80,54 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate vadeli kontratları da yüzde 1,3 artışla varil başına 76,62 dolara yükseldi. Price Futures Group analisti Phil Flynn, "Petrol piyasası, dördüncü haftalık fiyat artışı yolunda ilerlerken, yaklaşan arz sıkıntısını yavaş yavaş fiyatlandırmaya başlıyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel arz sıkılaşmaya başlıyor ve bu önümüzdeki haftalarda dramatik bir şekilde hızlanabilir. Artan savaş riski de fiyatları etkileyebilir"

Reuters'ın haberine göre Rusya Cuma günü Ukrayna'nın gıda ihracat tesislerini dördüncü gün üst üste vurdu ve Karadeniz'de gemilere el koyma tatbikatı yaparak Moskova'nın bu hafta BM arabuluculuğundaki güvenli deniz koridoru anlaşmasından çekilmesinden bu yana bölgedeki gerilimi tırmandırdı.

Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'de ham petrol stoklarının da ham petrol ihracatındaki artış ve rafineri kullanımındaki yükseliş nedeniyle düştüğünü belirtti.

OPEC+ ek bir adım atmayacak

BAE Enerji Bakanı Suhail al-Mazrouei Cuma günü Reuters'a yaptığı açıklamada OPEC+'nın petrol piyasasını desteklemek için attığı mevcut adımların şimdilik yeterli olduğunu ve daha fazla adım atılması gerektiğinde grubun sadece bir telefon uzaklığında olduğunu söyledi.

Bu arada, yatırımcılar Çin'in durgun ekonomisini canlandırmak için tasarlanan teşvik önlemlerini memnuniyetle karşıladı. Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisinden gelen veriler, hükümetin yıllık yüzde 5'lik büyüme hedefinin yakalanamayacağını gösteriyor.

Petrol 75-95 dolar aralığında seyreder

Cuma günü Çinli yetkililer, otomobil ve elektronik satışlarını artırmaya yardımcı olacak planlarını açıkladı.

Infrastructure Capital Management İcra Kurulu Başkanı Jay Hatfield, "Sınırlı OPEC+ arzı ve ABD'deki iyi talebin, ekonomik toparlanmanın gecikmeye devam ettiği Çin'de beklenenden daha zayıf taleple bir miktar dengelenmesi nedeniyle, 2024 yılı için petrol arz ve talep dengesini 75-95 dolar aralığında tahmin ediyoruz" dedi.