29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2023 21:57 | Son Güncelleme: 11.07.2023 22:11

Meksika'da çıkan yangın 2 milyon varil ham petrolü 'yaktı'

Meksika'da devlete ait bir petrol şirketinde çıkan yangın büyük bir hasara yol açtı ve ülke sadece Temmuz'da her gün yaklaşık 100 bin varil ham petrol kaybedecek
Meksika'da çıkan yangın 2 milyon varil ham petrolü 'yaktı'

Şirketten üst düzey bir kaynak, Meksika devlet petrol şirketi Petroleos Mexicanos'un, Cuma günü açık deniz platformunda çıkan büyük yangının ardından ham petrol üretimini Ağustos ayı başına kadar günde 100 bin varil (bpd) azaltacağını söyledi.

2 milyon varil ham petrol kaybedecek

Reuters'in tahminlerine göre, üretimin azalması Pemex'in Temmuz ayı sonuna kadar toplamda en az 2 milyon varil ham petrol kaybedeceği anlamına geliyor. Kaynak hesaplama konusunda hemfikir.

Yangın Cuma günü şafak vakti Nohoch-A platformunda çıktı ve daha sonra Pemex'in en büyük üretim sahası olan ikonik Cantarell sahasındaki bir sıkıştırma tesisine yayıldı. Kazada en az iki kişi hayatını kaybetti. Toplamda yaklaşık 1,6 milyon varil petrol üreten Pemex, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Meksika Körfezi gaz işleme merkezindeki kazanın olduğu gün 700 bin varillik bir üretim kaybı olduğunu belirterek "Bölgedeki neredeyse tüm kuyuları kapattı" açıklamasında bulundu.

Ağustos'ta normale dönebilir

Şirket Cumartesi günü itibariyle günde yaklaşık 600 bin varil geri kazanım sağladığını açıkladı. Ancak kaynak, üretimin tamamen geri kazanılmasının ancak Ağustos ayının başında mümkün olacağını söyledi. Bu da Pemex'in petrolünün büyük kısmını çıkardığı açık deniz sahalarındaki üretimin bu süre zarfında etkileneceği anlamına geliyor. Şirket, üretimi aşamalı olarak yeniden başlatma programı hakkında ayrıntı vermedi.

20 yıl önce günde 2 milyon varilden fazla petrol üreten Cantarell şu anda günde yaklaşık 170 bin varil üretim yapıyor. Pemex'in kuzeydoğu deniz bölgesinden günlük 620 bin varil katkı sağlayan Ku-Maloob-Zaap ile birlikte, şirketin günlük toplam 1,9 milyon varil ham petrol ve kondensat üretiminin yaklaşık yüzde 41'ini sağlıyorlar.

Sicili çok sayıda kazayla dolu

Pemex son yıllarda rafineriler ve üretim merkezleri de dahil olmak üzere tesislerinde çok sayıda ciddi kaza geçirdi. Ağustos 2021'de bir açık deniz platformundaki gaz sızıntısı, yedi işçinin ölümüne ve 1,6 milyon varil petrol üretiminin kaybına neden olan bir yangını tetikledi.

Hükümet Pemex'in içinde bulunduğu durumdan önceki yönetimleri sorumlu tutuyor ve şirketi iflasın eşiğinde devraldığını söylüyor. Muhalifler ve analistler ise mevcut yönetim döneminde şirket yönetiminin üretimi arttırma ve kazaları önleme konusunda etkisiz kaldığını söylüyor.

Pemex Cuma günü yaptığı açıklamada yangının derhal söndürüldüğünü ve güneydoğu Campeche eyaletindeki Ciudad del Carmen'den yaklaşık 85 kilometre uzaklıktaki bir dizi deniz sahası olan Sonda de Campeche'nin bir parçası olan diğer dört işleme merkezine yayılmasının önlendiğini söyledi.