Brent ham petrol kontratları 7 sent düşerek akşam saatlerinde varil başına 89,58 dolara geriledi. ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) 19 sent düşerek 86,47 dolara düştü.
Petrol fiyatları, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in yüksek uzun vadeli ABD borçlanma maliyetlerinin talep üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu, ancak bunun merkez bankasının üç hafta içindeki faiz kararını nasıl etkileyeceğinin belirsiz olduğunu söylemesiyle sabah yönünü aşağı çevirdi.
Savaşın yayılma endişesi petrolü körükledi
Enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının artırılması ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve petrol talebini azaltabilir. Her iki petrol göstergesi de geçen hafta İsrail-Hamas çatışmasının petrol üreten bölgeye yayılabileceği endişesiyle yükseldi. Küresel gösterge Brent Şubat ayından bu yana en büyük haftalık kazancını elde ederek yüzde 7,5 değer kazandı.
Biden'ın Çarşamba günü İsrail'e yapacağı ziyaretle İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşa destek vermek ve bölgesel bir çatışmayı önlemek için Arap devletlerini bir araya getirmeye çalışmak arasında bir denge kurmaya çalışacak.
Dalgalı fiyatlar
OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Enerji tüccarları ABD'nin diplomatik çabalarının İsrail-Hamas çatışmasının daha geniş bir bölgesel savaşa dönüşmesini önlemede başarılı olup olmayacağını görmeyi beklerken petrol fiyatları dalgalanıyor" dedi.
Fiyatlara bir miktar destek sağlayan ABD perakende satışları, hanehalkının motorlu taşıt alımlarını artırması ve restoran ve barlarda daha fazla harcama yapmasıyla Eylül ayında beklenenden daha fazla arttı.
Venezuela ikilemi
Birçok kaynak, Venezuela hükümeti ve muhalefetinin uzun süredir askıya alınan görüşmelere Salı günü yeniden başlayacağını ve bunun Washington'un yaptırımları hafifletmesine yol açabileceğini söyledi. ABD, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Venezuela'nın petrol ihracatına 2019'dan bu yana yaptırım uyguluyor. Yaptırımın amacı ise 2018'de Washington'un şaibeli olarak gördüğü seçimlerin ardından Nicolas Maduro hükümetini cezalandırmak.
ABD hükümeti yüksek fiyatları düşürmek için dünya piyasalarına petrol akışını arttırmanın yollarını arıyor. Ancak Venezuela'nın gerçek anlamda petrol üretimini arttırması, yatırım eksikliği nedeniyle zaman alabilir.
Saudi Aramco CEO'su Amin Nasser, dünyanın en büyük petrol şirketinin gerekirse haftalar içinde üretimi artırabileceğini söyledi. Nasser, küresel petrol talebinin bu yılın ikinci yarısında günlük 103 milyon varile (bpd) yükseleceğini, şirketin yedek kapasitesinin ise şu anda 3 milyon bpd olduğunu söyledi.
Piyasa çok sıkışık
Price Futures Group analisti Phil Flynn, "Piyasa şu anda gerçekten sıkışık ve bu yüzden bu kadar gerginiz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "OPEC üretimi arttırsa bile en fazla günde 3 milyon varil arttırabilir. Bu korkutucu bir rakam"
OPEC ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu önde gelen müttefiklerinden oluşan OPEC+, piyasa istikrarını korumak için önleyici tedbir olarak geçen yıldan bu yana üretimde kesintiye gitti.
Reuters anketine katılan 7 analist, 13 Ekim'e kadarki haftada ham petrol stoklarının ortalama 300 bin varil düştüğünü tahmin ediyor.