01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.11.2023 23:13 | Son Güncelleme: 02.11.2023 23:43

Bilge Yılmaz: Enflasyonu önce yükseltip sonra düşüreceğiz demek ipe un sermektir

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmesi hakkında "Enflasyon hedefini üç ayda bir yükseltmek ve enflasyonu önce yükseltip sonra düşüreceğiz demek ipe un sermekten başka bir şey değildir" yorumunu yaptı
Bilge Yılmaz: Enflasyonu önce yükseltip sonra düşüreceğiz demek ipe un sermektir

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65'e yükselten Merkez Bankası'nı eleştirdi. Ekonomi yönetiminin siyasi saiklerle yanlış yapmayı sürdürdüğünü savunan Yılmaz, "Durum çok ciddi. Gerekenler zamanında yapılmazsa yüksek enflasyon kalıcı bir şekilde düşmez" ifadelerini kullandı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 ve 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 olarak güncellediklerini açıklamıştı. Erkan, Mayıs 2024'te doğalgaz kaynaklı baz etkileriyle yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşmesini beklediklerini söylemişti. 

Hafize Gaye Erkan'ın açıklamalarına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Bilge Yılmaz, "Enflasyon ile mücadele ciddi bir iştir! Enflasyon hedefini üç ayda bir yükseltmek ve enflasyonu önce yükseltip sonra düşüreceğiz demek ipe un sermekten başka bir şey değildir" yorumunu yaptı. 

"Durum çok ciddi"

Gerekenlerin zamanında yapılmaması halinde yüksek enflasyon kalıcı bir şekilde düşmeyeceğini belirten Yılmaz şunları yazdı: "Sanırım durumun farkında değilsiniz. Uyguladığınız tuhaf ekonomi politikaları neticesinde enflasyonu çok yüksek seviyelere çıkarttınız. Öyle ki, Türkiye’de bir vatandaşın maruz kaldığı aylık enflasyon birçok ülkenin yıllık enflasyonundan fazla. Yüksek enflasyon beraberinde yoksulluğu ve gelir adaletsizliğini getirdi. Ama siz hâlâ siyasi saiklerle yanlış yapmaya devam ediyorsunuz. Yanlışların sayısı azaldı veya bazı doğruları yapıyorsunuz diye sevinecek halimiz yok. Çünkü durum çok ciddi. Gerekenler zamanında yapılmazsa yüksek enflasyon kalıcı bir şekilde düşmez. Bizim de yaşadığımız tam olarak budur. Enflasyon ile mücadeleyi politika faizine indirgemek de ayrı bir hata. Topyekûn bir planlama ve strateji olmadan başarı şansımız maalesef yok."