27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2024 19:07 | Son Güncelleme: 21.03.2024 01:04

Bilge Yılmaz: TCMB bugün kötü ile daha kötü arasında bir karar verecek

Piyasaların merakla beklediği TCMB'nin faiz kararına ilişkin açıklamalarda bulunan İYİ Parti'nin Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Merkez Bankası'nın kötü ile daha kötü arasında bir karar vereceğini ve ekonomideki asıl sorunlara ilaç olamayacağını söyledi
Bilge Yılmaz: TCMB bugün kötü ile daha kötü arasında bir karar verecek

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun açıklayacağı politika faizi kararı öncesi iki farklı görüş hakim: TCMB'nin seçimden önce faiz artırımına gideceğini öngörenler olduğu kadar Mart ayını 'pas' geçip Nisan ayında bu artırımı yapabileceği konuşuluyor. 

Faiz kararına saatler kala İYİ Parti'nin Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Merkez Bankası'nın kötü ve daha kötü arasında bir karar vereceğine dikkat çekerek şu sözleri kaydetti:

"Faizleri bugün mü artıracak yoksa Nisan’da mı? Bu kararın kısa vadede doğuracağı sonuçlar olsa da maalesef uzun vadede pek bir önemi yok.

Emeklilerin isyanı, gençlerin umutsuzluğu, ücretlilerin çaresizliği… Bunların hiçbirinin çözümü ne alınacak faiz kararında ne de 1 Nisan sonrası devreye sokulacak politikalarda. Merkez Bankası yarın politika faizini yüzde 50'ye çıkartsa bile bunun yeterli olmayacağı kısa sürede görülecek.

Akıl, hakkaniyet ve doğru strateji içermeyen bir program hepimize dayatılacak. Ekonomide istikrar paketi diye sunulan politikalar vatandaşlarımız için “fedakarlık”tan başka bir şey içermiyor, içermeyecek. Zira mevcut iktidar anlayışı ile ekonomimiz için istikrar uzak bir hedef, kalkınma ise bir hayal.

Ekonomide çözmemiz gereken ilk makro dengesizlik yüksek enflasyon. Ne bu yıl sonu ne de 2025 sonu hedefleri tutturulacak hatta yanından bile geçilmeyecek. Çünkü doğru plan yok, bunu uygulayacak kadro yok ve belki de niyet yok. Cumhur ittifakının tek haneli enflasyon hedefini önemsediğine dair hiçbir somut gösterge yok, ortada sadece sözler var"