10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2024 10:15 | Son Güncelleme: 19.03.2024 14:06

Reuters yazdı: TCMB bu hafta faizi sabit tutacak ancak artış yakın

Merkez Bankası, bu hafta seçimlerden önceki son faiz kararını açıklayacak. Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğu bu ay faizin sabit tutulacağını beklerken, gelecek ay artışların tekrar başlayacağını öngörüyor
Reuters yazdı: TCMB bu hafta faizi sabit tutacak ancak artış yakın

Reuters'ın yaptığı bir ankete göre ekonomistlerin çoğu bu yıl içinde bir faiz artırımı daha yapılacağını tahmin etse de Türkiye Merkez Bankası'nın bu hafta kilit faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 45'te sabit tutması bekleniyor. Merkez bankasının son dönemde zorunlu karşılıklar da dahil olmak üzere politikayı sıkılaştırmaya yönelik adımlar atması, bazı bankaların kredi limitlerini düşürmesine ya da kredi vermeyi durdurmasına neden oldu. Banka cumartesi günü de kredi kartından nakit avansta uygulanan azami faiz oranını yükseltti.

Bu yıl tekrar artırıma gidilecek

Ankete katılan 22 katılımcının ikisi hariç tamamı bankanın Mart ayında politika faizini sabit tutmasını beklerken, ikisi 250 baz puanlık bir artış öngörüyor. Anket ayrıca 12 katılımcıdan sekizinin bankanın bu yıl içinde tekrar faiz artırımına gideceğini beklediğini gösterdi.

İndirim beklentileri değişti mi?

Şubat ayında yapılan bir önceki ankette ekonomistler yıl sonuna kadar 500-750 baz puanlık faiz indirimi bekliyorlardı. Merkez Bankası agresif bir sıkılaştırma döngüsünün ardından geçen ay temel faiz oranını yüzde 45'te sabit tutarken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçen hafta bankanın enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak için daha sıkı maliye politikası sözü verdi. Yetkililerin 31 Mart'taki yerel seçimlerden sonra enflasyonu düşürmek için daha fazla politika adımı atması bekleniyor ve bu da yıllardır artan fiyatlar nedeniyle zaten zor durumda olan Türkler için daha fazla sıkıntıya zemin hazırlıyor.

Pazar günü Kanal 7'ye verdiği mülakatta Şimşek, ek maliye politikası tedbirleri ile enflasyonun önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın tahmin aralığında olacağına inandığını söyledi. Şimşek, "Eğer bunun böyle olmayacağına inanırsak, ek tedbirler alacağız. "Bu Merkez Bankası'nın sorumluluğunda olan bir konu" diyen Şimşek, Merkez Bankası'nın serbest olduğunu ve enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağını sözlerine ekledi.

"Nisan'da 500 puanlık artış olası"

Capital Economics, müşterilerine gönderdiği bir araştırma notunda, Merkez Bankası'nın Şubat ayındaki tutma kararından bu yana açıklanan verilerin dezenflasyon sürecinin geri adım attığını ve artış döngüsünün yeniden başlama riskinin yükseldiğini gösterdiğini belirtti. Notta, "31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlere ne kadar yakın olduğu göz önüne alındığında faiz artırımı pek olası görünmüyor. Ancak açıklama muhtemelen şahin tonunu koruyacak ve Nisan ayında 250-500 baz puanlık bir artış olasılığı daha olası hale geliyor" ifadeleri kullanıldı.

Rezervler ve lira üzerinde artan baskı nedeniyle Merkez Bankası'nın bu hafta 250 baz puan faiz artırmasını bekleyen Goldman Sachs, makro ihtiyati tedbirler ve zorunlu karşılıklar yoluyla politikayı zaten sıkılaştırdığını söyledi.  Goldman Sachs, "Artışın amacının çoğunlukla merkez bankasının kendi rehberliği doğrultusunda gerektiğinde artış yapacağına ve yapabileceğine işaret etmek ve tepki olarak alınan makro ihtiyati tedbirlerin daha az ortodoks bir politika çerçevesine dönüş olarak yorumlanması riskinden kaçınmak olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

Cuma günü, Merkez Bankası'nın aylık piyasa katılımcıları beklenti anketi, Türkiye'nin yılsonu yıllık enflasyonunun, bankanın kendi tahmini olan yüzde 36'nın üzerinde, yüzde 44,19 olarak beklendiğini gösterdi. Banka faiz kararını 21 Mart günü 14.00'de açıklayacak.