29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.11.2022 10:12 | Son Güncelleme: 15.11.2022 10:44

Binance'in milyarder CEO'su kendisini kripto'nun yeni kurtarıcısı olarak gösteriyor

FTX'in çöküşünde paramparça olan pek çok şey arasında Sam Bankman-Fried'ın kripto endüstrisinin yardımsever kralı olduğu imajı da vardı. Binance'in CEO'su Changpeng Zhao şimdi bu ünvanı kendisi istiyor gibi görünüyor
Binance'in milyarder CEO'su kendisini kripto'nun yeni kurtarıcısı olarak gösteriyor

FTX'in çöküşüyle daha çok ön plana çıkan Binance Holdings CEO'su Changpeng Zhao ( CZ ) son günlerde kripto borsasında kimlik bilgilerini güçlendirmeyi amaçlayan bir dizi tweet yayınladı ve pazartesi günü krizdeki kripto şirketlerine yardım etmek için bir fon duyurdu. Bu, detaylar hakkında yeterli bilgi sağlamasa da dijital varlık fiyatlarında bir toparlanmayı tetikledi. CZ ayrıca büyük kripto firmaları için küresel bir endüstri kuruluşu kurulmasına yardımcı olma planlarını da açıkladı. Gidişata bakılırsa Zhao kripto dünyasının kurtarıcısı olmak istiyor.

45 yaşındaki Zhao, kurtarma fonunu duyuran pazartesi günkü tweet dizisinde,  "Kripto ortadan kalkmıyor. Biz hala buradayız. Yeniden inşa edelim" dedi. Son zamanlarda kamuoyuna yapılan diğer yorumlar bu yıl bir dizi skandalla sarsılan kripto sektöründe güveni yeniden tesis etme ihtiyacının altını çizdi. Binance sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmadı. 

FTX'in iflası, kripto liderlerinin temel yapılarının sağlamlığına kadar her şeyle ilgili endişeleri yeniden alevlendirdi. Yani sektörün şüphecileri bastırmak ve çökmekte olan güvenilirliğini desteklemek için birleştirici bir sese ihtiyacı var. O ses ise Zhao olmak istiyor gibi görünüyor. Fakat bu onun için kolay olmayabilir. Sonuçta Binance CEO'su, liderlerin rutin olarak birbirlerini kötülemek için platformu kullandığı bir sektörün içinde.

Zhao'nun 6 Kasım'da FTX'in yerel tokeni FTT'nin büyük bir kısmını satmakla ilgili attığı tweet kripto piyasalarını daha da karıştırmış ve yatırımcılar aynı gün Bankman-Fried'ın borsasından yaklaşık 5 milyar dolar çekmişti. Varlık yöneticisi AlphaTrAI'nin baş yatırım yetkilisi Max Gokhman, "CZ, Twitter'da herkesin duyması için yarım milyar değerinde FTT'yi boşalttığını duyurdu. Bu dağın dibinde birini görüp kartopunu yokuş aşağı tekmelemek gibi bir şey. Bunun bir çığ yaratacağını çok açık" dedi. Zhao, Pazartesi günü Twitter Spaces'da yaptığı bana her şeyi sorun başlıklı konuşmada olayla ilgili bazı sorumlulukları kabul etti ancak sonuçlarını tahmin edemediğini söyledi.  Milyarder CEO "Beş yıl sonra geriye dönüp baktığımızda, sektör bu sayede daha da güçlenecek. Her ne kadar bazı insanlar ispiyonculuk yaptığım ya da balonu patlattığım için beni suçlasa da bunun için özür dilerim. Ama aslında tweet'imin bu kadar büyük bir değişime neden olacağını bilmiyordum" dedi.

Her ikisi de kripto içinde ve dışında SBF ve CZ baş harflerini kullanacak kadar tanıdık olan Bankman-Fried ve Zhao arasındaki gerginlik, bu kriz patlak vermeden önce de açıkça görülebiliyordu. Twitter düelloları, ekim ayında 30 yaşındaki Bankman-Fried'ın Zhao'nun Washington'daki statüsünü ve dolayısıyla Binance'in düzenleyicilerle olan ilişkisini sorgulayan ve o zamandan beri silinmiş bir tweet'iyle alevlendi. FTX'in gitmesi ve Bankman-Fried'ın itibarının, kariyerinin ve servetinin paramparça olmasıyla Zhao sektörün yalnız devi olarak kaldı. CryptoCompare'in verilerine göre, Binance geçtiğimiz hafta küresel kripto işlem hacminin neredeyse yarısını gerçekleştirdi. ikinci Coinbase Global Inc. ise yüzde 5'in biraz üzerinde bir hacme ulaştı. 

Kriptodaki en zengin adam

Yine de bu rakamlar bile Zhao'nun kriptodaki erişiminin yalnızca bir kısmına denk gelmiyor. Binance, risk sermayesinden merkezi olmayan finansa kadar her alanda bir güç. Bankman-Fried dışında, yalnızca Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, Coinbase CEO'su Brian Armstrong ve Galaxy Digital kurucusu Michael Novogratz, Zhao'nun küresel isim tanınırlığına benzer bir şeye sahip.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Zhao'nun 18,2 milyar dolarlık kişisel serveti de kripto dünyasındaki herkesten çok daha fazla

Kripto analiz firması Novum Insights'ın CEO'su Toby Lewis, "CZ ve Binance, nüfuz ve büyüklük açısından mevcut boşluğu doldurabilecek birkaç gruptan biri belki de tek grup" dedi. Bankman-Fried, Voyager Digital Ltd. ve BlockFi gibi zor durumdaki firmaları desteklemek için anlaşmalar yaparken, Zhao şu ana kadar Binance'in bilançosu tarafından desteklenen büyük kripto kurtarma taahhütlerinde bulunmaktan kaçındı. Rakibinin ne kadar tehlikeli bir finansal pozisyonda olduğunu fark ettikten sonra FTX'i satın almak için önerilen bir anlaşmadan çekilmesi çok kısa sürdü. 

Bankman-Fried gözden kaybolurken ve Crypto.com'dan Kris Marszalek gibi rakipler müşterilere fonlarının güvende olduğuna dair güvence vermek zorunda kalırken, Zhao Endonezya Fintech Zirvesi ve Bali B20 etkinliğinde konuşarak yüksek bir profil sergiledi. İşte  Zhao’nun son günlerde Twitter'da ve Twitter dışında yaptığı yorumlardan bazıları.

11 Kasım: "Binance'te iki kelimelik kuralımız  var, sadece kullanıcıları korumak"

12 Kasım: "İleride bu politikayı biraz bozacağım ve sektörde gördüğüm sorunlar hakkında daha sesli olacağım"

13 Kasım: "Eğer bir borsa cüzdan adreslerini göstermeden önce ya da gösterdikten sonra büyük miktarlarda kripto taşımak zorunda kalıyorsa, bu sorunların açık bir işaretidir. Uzak durun. Uzak durun #SAFU"


14 Kasım: "Tam açıklama: Binance FTT'yi hiçbir zaman açığa satmadı. SBF beni aradıktan sonra FTT satışını durdurduğumuz için hala bir çantamız var. Çok pahalı bir çağrı" 

14 Kasım: "Ortak iş standartları oluşturmak için diğer sektör oyuncularıyla bir araya gelmeye çalışacağız. Tüm sektör oyuncularının şeffaflığı artırması ve sektörü daha sağlam hale getirmek için düzenleyicilerle yakın çalışması gerekiyor"

Bankman-Fried'a kısa bir süre önce bahşedilen statüye ve beraberinde gelen John Pierpont Morgan ve Warren Buffett karşılaştırmalarına layık olmak kelimelerden daha fazlasını gerektirebilir. Bankman-Fried, Voyager ve BlockFi'yi desteklemeyi kabul ederek bu yaz yaşanan kripto kargaşasının altına bir zemin koymaya yardımcı olmasıyla tanınıyordu. Voyager anlaşması o zamandan beri çökmüş ve BlockFi para çekme işlemlerini askıya almak zorunda kalmıştı.  Zhao konuyla ilgili aktif olmamış gibi görünmüyor. Bloomberg News'in Ekim ayındaki haberine göre, Binance bu yıl şimdiye kadar 67 projeye 325 milyon dolar taahhüt ederken, 2021'de 73 proje için 140 milyon dolar taahhüt etti ve  Binance, Voyager'ın varlıkları için teklif verdi ancak FTX'e kaybetti.

Banka mı satın alıyor?

Zhao son zamanlarda, potansiyel olarak bir banka satın almak da dahil olmak üzere satın almalar için daha fazla harcama yapma arzusundan bahsetti. Zhao Ekim ayında verdiği bir röportajda, "Son aylarda pek çok kredi kuruluşuna baktık çünkü tüm sorunlar burada. Birçoğu sadece kullanıcının parasını alıp başka birine veriyor. Çok fazla içsel değer yok" dedi. Zhao'nun son girişimleri, her ne kadar ayrıntılar yetersiz olsa da, kendisine sektörün kurtarıcısı statüsünü kazandırabilir. Twitter'da daha fazla ayrıntı gelecek diyerek diğer sektör katılımcılarını ortak yatırıma davet etmesinin yanı sıra Zhao, kurtarma fonunun ne kadar büyük olacağına ya da Binance'in bu fona ne kadar para yatıracağına dair herhangi bir bilgi vermedi. Pazartesi günü Twitter Spaces'te yaptığı açıklamada, isim vermeden dört ya da beş fonun girişim hakkında kendisine ulaştığını söyledi. Kurtarma fonunun kendi fikri olmadığını ancak kurucu ortaklarından birinden geldiğini söyledi.

Zhao, yeni bir endüstri birliği planları hakkında, "Bu bana birçok düzenleyici kurum tarafından talep edildi. Ancak bu dernek Binance tarafından yönetilmeyecek, Binance tarafından kontrol edilmeyecek" dedi. Yeni kurumun, politika ve en iyi uygulamalar gibi konularda düzenleyiciler ve kilit kripto oyuncuları arasında bir temas noktası olarak hizmet vereceğini söyledi.