28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.11.2022 11:31 | Son Güncelleme: 13.11.2022 12:02

New York Times yazdı: FTX olası hacklenmeyi araştırıyor

Cuma günü iflas başvurusunda bulunan FTX'e dair soru işaretleri artıyor. Araştırmacılar 515 milyon dolarlık şüpheli transfer yapıldığını belgeledi. Paranın içeriden biri tarafından çalındığına dair söylentiler hızlı yayılsa da New York Times şirketin hacklenme ihtimalini araştırdığını yazdı
FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried, 27 Nisan 2022'de Nassau, Bahamalar'daki Crypto Bahamas konferansındaki bir paneldeyken (Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times)
FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried, 27 Nisan 2022'de Nassau, Bahamalar'daki Crypto Bahamas konferansındaki bir paneldeyken (Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times)

David Yaffe-Bellany / The New York Times

İflas başvurusunda bulunduktan bir gün sonra, kripto para borsası FTX cumartesi günü yaptığı açıklamada, araştırmacıların bir hack veya hırsızlık sonucu olabilecek 515 milyon dolarlık şüpheli transferleri belgelediklerini ve gayri resmi işlemleri araştırdıklarını söyledi. 

"Yetkililerle temas halindeyiz"

Yeni CEO John Ray III ise yaptığı açıklamada, belirli varlıklara yetkisiz erişimin gerçekleştiğini ve şirketin yetkililerle temas halinde olduğunu aktardı. İflas sürecinin bir parçası olarak şirket, kalan kripto fonlarını daha güvenli bir depolama biçimine taşıyor. 

Fonların şüpheli hareketi, kripto borsasının mevduat sıkıntısıyla karşı karşıya kalarak bir dizi dramatik olay yaşadığı geçtiğimiz haftadan sonra yeni bir dönüm noktası oldu. Cuma günü, şirket iflas başvurusunda bulundu ve FTX'in kurucusu ve CEO'su Sam Bankman-Fried, istifa ederek yerin Ray’in geldiğini duyurdu. 

Etkileri yeni şekilleniyor

Bankman-Fried'in kripto para borsasının patlaması, müşterilere kayıp kripto mevduatlarında milyarlarca dolara mal oldu ve cezai suçlamalara yol açabilecek soruşturmaları başlattı. Ancak FTX'in dramatik çöküşünün tam etkisi daha yeni şekillenmeye başlıyor. 

Kısa süreli multimilyarderliği boyunca Bankman-Fried, düzinelerce küçük kripto firmasına yaptığı yatırımlar, Anthony Scaramucci’nin yatırım şirketi SkyBridge Capital ve NBA'in Miami Heat'i gibi çeşitli işletmelerle ortaklıkları ile şaşırtıcı derecede geniş bir iş imparatorluğu kurdu. Ayrıca 2024 seçim döneminde 1 milyar dolara kadar harcama sözü vererek etkili bir Demokrat Parti bağışçısı oldu. Şimdi, tüm bu girişimler kaosa sürüklendi. 

Bankman-Fried'in finansmana yardımcı olduğu bir kripto kredi platformu olan BlockFi, geçtiğimiz hafta çöküşün bir sonucu olarak faaliyetlerini askıya aldığını söyledi. Bankman-Fried'ın yoğun bir şekilde tanıtımını yaptığı bir kripto para birimi olan Solana'nın fiyatı düştü. Bankman-Fried tarafından finanse edilen bir hayır kurumu olan FTX Future Fund'ın arkasındaki ekip de istifalarını açıkladı.

FTX, platformunda varlık depolayan şirketlere yüksek gelirler ödedi ve bu da birçok kripto girişiminin ona bir banka gibi davranmasına neden oldu. Bir ticaret platformu olan Genesis, geçtiğimiz hafta FTX ile kilitli 175 milyon dolarlık fonu olduğunu söyledi. Şirketin sözcüsü, ana firma Digital Currency Group'tan 140 milyon dolarlık nakit infüzyonu sağlamak için harekete geçtiğini söyledi.

Bir kripto hedge fonu olan Pantera Capital, yatırımcılara Cuma günü bir mektupta 4.5 milyar dolarlık varlıklarının yüzde 3'ünden azının çöküşten önce FTX hissesinde ve şirket tarafından oluşturulan bir token olan FTT'de olduğunu söyledi. Firmada yatırımcı olan Paul Veradittakit, FTX Salı günü bir kurtarma paketi ararken, FTT tokenlerinin çoğunu satmak için harekete geçti ve portföy şirketlerine de aynısını yapmalarını söyledi. Veradittakit, “Şu anda en güvenli şey nakit tutmak ya da kendine saklamak” dedi. Kendine saklamak, bir borsa hizmetinde kişinin varlıklarını elinde bulundurması anlamına geliyor. 

Hırsızlık haberleri hızla yayıldı

Kripto meraklıları kripto para birimlerinin hareketini belgeleyen işlem kayıtlarını incelerken, olası hırsızlık haberleri Cuma günü geç saatlerde Twitter'da yayılmaya başladı. Kripto araştırma şirketi Elliptic tarafından hazırlanan raporlar çalınan ya da siber saldırıya uğrayan tutarın 515 milyon dolar olduğu belirlendi. 

"Ekiple beraber hallediyoruz"

Transferlerin net olarak nasıl olduğu belirsizliğini koruyor. Bir bilgisayar korsanı sisteme girerek ya da içeriden özel erişime sahip ve parayla kaçmak isteyen biri yapmış olabilir. Bankman-Fried, transferler hakkındaki sorulara The New York Times’a yazdığı bir metinde, “İflas ekibiyle birlikte hallediyoruz" diyerek yanıt verdi. 

Elliptic gönderisinde, FTX'ten şüpheli bir şekilde aktarılan kripto para birimlerinin,  Coinbase gibi merkezi borsaların aksine koda dayalı çalışan kripto pazarları aracılığıyla taşındığını belirtti.  Araştırmacılar, transferleri hackerların, varlıklarının ele geçirilmesini önlemek için kullandıkları yaygın bir teknik olarak yorumladı.

Kripto para birimi çalındığında, hırsızların onu kullanılabilir paraya çevirmesi genellikle zordur. Kripto işlem kayıtları halka açık olduğu için uzmanlar, hırsızların kimlikleri hakkında ipuçları toplayarak fonların hareketini izleyebilir. Ancak büyük bir hırsızlık, FTX'in şirketin çöküşünde zaten milyarlarca dolar kaybetmiş olan müşterilere ve diğer alacaklılara geri ödeme yapmasını daha da zorlaştıracaktır.

8 milyar dolar borcu var

Konuya aşina olan kişilere göre, geçtiğimiz hafta para çekme taleplerindeki ani artışı karşılayamamasının ardından FTX'in 8 milyar dolar borcu olduğu tahmin ediliyor. Amatör yatırımcılar, kripto birikimlerini, kripto paranın vahşi dünyasında bile yaygın olarak güvenli ve kullanımı kolay bir platform olarak kabul edilen FTX'te depoladılar. Bu müşterilere ne kadar geri ödeme yapılacağı iflas sürecine bağlı olacak. Cuma günü yapılan ilk başvuruda FTX, 100 binden fazla alacaklısı olduğunu söyledi. 

Geleneksel bir banka çöküşün eşiğine geldiğinde, genellikle hükümetin müdahale edip bankayı kurtarabileceğine dair bir beklenti vardır. Bu yıl, müşterilerin yatırımları buharlaşmadan önce nakit para çekmek için uğraşmasına neden olan kripto için durum böyle değil. Veradittakit, “Bir müşteri olarak siz, 'Ah, şirketin parasını veremeyeceği son kişi olmak istemiyorum, bu yüzden geri çekmeye çalışacağım’ düşüncesiyle hareket ediyorsunuz” dedi. 

"Kimliğini biliyoruz"

Twitter'da yayılan şüpheli FTX fon transferleriyle ilgili spekülasyonlar yayılırken, kripto endüstrisi yetkilileri de parçaları eş zamanlı olarak birleştirmeye çalışıyor. Bir başka kripto borsası olan Kraken'de fonların taşınmasına karışan birinin hesabı olduğu yönündeki raporların ardından, Kraken'in baş güvenlik uzmanı Nick Percoco, "Kullanıcının kimliğini biliyoruz" tweetini attı. FTX'in ABD kolunun genel danışmanı Ryne Miller hemen yanıt vererek, “Paylaşmaya açık olduğunuz her şeyle ilgileniyoruz. Bana ulaşabilir misiniz?” dedi. 

© 2022 The New York Times Company