29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2022 20:30 | Son Güncelleme: 14.11.2022 20:33

FTX ve Sam Bankman-Fried ABD savcılarının hedefinde

Avukatlara göre kripto borsasının çöküşü FTX'i ve kurucusu Sam Bankman-Fried'ı potansiyel cezai sorumluluğa maruz bıraktı. Peki ABD savcılarının bu konuyla ilgili planları neler ve neler yapabilirler?
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times
Fotoğraf: Erika P. Rodriguez/The New York Times

Ceza hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlara göre FTX'in geçen hafta tamamen batması ve bir iştirakinin riskli girişim yatırımlarını desteklemek için müşteri fonlarını kullandığına dair raporlar şirketi ve kurucusu  Sam Bankman-Fried'ı potansiyel cezai sorumluluğa maruz bıraktı.

Wall Street Journal'ın haberine göre yakın kaynaklar, Manhattan ABD savcılığı FTX'in batışını soruşturduğunu söyledi. Savcıların odaklanacağı konulardan biri en azından başlangıçta, FTX'in müşteri fonlarını FTX ve diğer borsalarda işlem yapan bir kripto ticaret firması olan Alameda Research'e ödünç verdiğine dair raporları incelemek olacak. Cuma günü CEO'luk görevinden istifa eden FTX kurucusu Sam Bankman-Fried aynı zamanda Alameda Research'ün de kurucusu ve sahibidir. Bankman-Fried attığı tweetlerde şirketinin çöküşü ve iflasından önce hatalar yaptığını kabul etti. 

Müşteri fonlarının özel ticaret için kullanılması ya da yatırımcının onayı olmadan ödünç verilmesi, düzenlenmiş menkul kıymetler ve türev piyasalarında genellikle yasaktır

Daha önce New Jersey eski Valisi Jon Corzine tarafından yönetilen bir firma olan MF Global Holdings Ltd. 2013 yılında firmanın fon ihtiyaçlarını karşılamak için müşteri parasını yasadışı bir şekilde kullanmakla suçlandı. Corzine, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'nun (Commodity Futures Trading Commission) iddialarını çürütmek için 5 milyon dolar ödedi ancak suistimali ne kabul etti ne de reddetti. 

Dolandırıcılık olarak adlandırılabilir

Düzenlenmemiş kripto piyasasında böyle bir müşteri koruma kuralı mevcut değildir. Eski savcılara ve diğer hukuk uzmanlarına göre müşteri fonlarının açıklanmayan bir amaç için kullanılması dolandırıcılık veya zimmete para geçirme olarak tanımlanabilir.

Eski bir Manhattan federal savcısı olan Samson Enzer, "Bu işin özü, mevduat sahiplerini veya yatırımcıları varlıklarından ayrılmaya ikna etmek için kasıtlı yalanlar söylenip söylenmediğine dayanıyor. Yanlış beyanlarda bulunuldu mu ve bu beyanları yapan kişi bunların yanlış olduğunu ve yatırımcıyı kandırmak amacıyla yapıldığını biliyor muydu? gibi noktalara değinmek gerekiyor" dedi. Avukatlar, savcıların Bankman-Fried'in geçen hafta Twitter'da FTX'in iyi olduğunu ve müşteri varlıklarının güvende olduğunu söylediği daha sonra sildiği ifadeleri de inceleyebileceğini söyledi. Manhattan ABD savcılığından bir sözcü yorum yapmayı reddetti. FTX sözcüsü ise yorum talebine yanıt vermedi. FTX US'in genel danışmanı Ryne Miller ise yorum yapmayı reddetti.

Bankman-Fried'ın asıl niyetini kanıtlamak zor olacak

Yetkililerin Bankman-Fried'ın bu tweetleri yazarken müşterileri yanlış yönlendirmeyi amaçladığını kanıtlamak gerekiyor. Avukatlar, niyeti kanıtlamanın zor olabileceğini, ancak FTX'in Alameda'yı desteklemek için harcadığı gizli çabalar veya tam tersi gibi diğer gerçeklerin bu çıkarımı destekleyebileceğini söyledi. Eski bir federal savcı ve CFTC icra şefi olan ve şu anda Zuckerman Spaeder LLP'de ortak olan Aitan Goelman, "Bunların hepsi potansiyel olarak güçlü ikinci derece niyet kanıtıdır" dedi.

Savcılar için başka bir zorlukta Bahamalar'da bulunan FTX üzerinde yargı yetkisine sahip olduklarını göstermek. Bankman-Fried ve bazı üst düzey yöneticileri orada ortak bir evde yaşıyorlardı. Borsa daha önce Alameda'nın birçok tüccarının hala çalıştığı Hong Kong'da bulunuyordu. Ancak Bankman-Fried, Amerikalı kanun yapıcılar ve düzenleyicilerle görüşmek de dahil olmak üzere ABD'ye seyahat etti. FTX'in bir iştiraki olan FTX US, Amerikalı müşterilere hizmet veriyordu. Bankman-Fried Twitter'da sorunların hiçbirinin FTX'in ABD'deki kuruluşunu etkilemediğini yazdı, ancak bu kuruluş FTX'in Cuma günü yaptığı iflas başvurusunun bir parçasıydı. 

ABD'nin yargı yetkisi olmaması imkansız

ABD'li yetkililer genellikle yasadışı bir planın bir parçası orada gerçekleştiğinde, örneğin fonlar Amerikan bankaları aracılığıyla hareket ettiğinde ya da bir suçla ilgili e-postalar ülkeden geçtiğinde soruşturma yapabilirler. Şu anda Cahill Gordon & Reindel LLP'de avukatlık yapan Enzer, "Hükümet, New York'tan tek bir e-posta geçmesi halinde bunun bir kanıt için yeterli olacağını savunabilir" dedi. Şu anda Wilson Sonsini Goodrich & Rosati hukuk firmasında çalışan eski bir federal savcı olan Tarek Helou, "Yasa ne kadar geniş olursa olsun, her işlemde bir telgraf kullanıldığı ve bu kişilerin Amerikalı olduğu gerçeği göz önüne alındığında, burada ABD'nin yargı yetkisi olmadığını düşünemiyorum" dedi.