29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 28.12.2022 11:34 | Son Güncelleme: 28.12.2022 13:19

Bloomberg analizi: Kriptonun geleceği belli değil

2022'de başka bir finansal enstrüman gibi görünmeye başlayan kripto paralar için 2023 senaryoları belirsizliğini koruyor. Buna rağmen Bloomberg'e göre şu anda web3'ü inşa etmeye çalışan herkes, insanları kriptonun tam olarak göründüğü gibi olmadığına ikna etmekte zorlanacak
Bloomberg analizi: Kriptonun geleceği belli değil

Bu yılın başında, kripto paraların dönüştürücü potansiyeli hakkında iki baskın görüş vardı. Bunlardan ilki, kriptonun radikal yeni bir finansal sistem olduğu ve zengin olmak için kullanılabileceğiydi. Bunun doğru olduğu en azından bir süre için kanıtlandı. İkinci görüş ise kriptonun altında yatan teknolojinin daha iyi ve daha adil bir internetin mimarisi olduğu. Bu görüş kanıtlanamadı.

Boğa sezonu kripto piyasasında fiyatlanmaların en çok yaşandığı ve her şeyin fiyatının arttığı dönemi simgeler.

Kriptonun finansal bir araç olduğuna ve bazı insanların bunu zengin olmak için kullandığına şüphe yok. Elbette, tüm bunlar finansal spekülasyonlar için sallantılı bir oyun alanıydı ve kripto serveti elde eden insanlar bunu çoğunlukla fakir olan bir grup insandan para çekerek yaptılar. Ancak zaten finansal sistemler genellikle bu şekilde işler.

Herkesin elindeki coin, tokenleri satmaya başladığı ve piyasa arzının düşmeye başladığı, yani fiyatların indiği döneme ayı dönemi denir.

Web3’ün çıkışı 

Kripto internet ya da web3 fikri, farklı kurum ya da aracılar olmadan, doğrudan hizmet satmayı ya da satın almayı amaçlıyor. Bunu destekleyici merkeziyetsiz bir ağ üzerinden yaparak verilerin doğru ve düzenli bir şekilde tutulmasını, hem de arada veri kayıpları olmadan düzgün bir şekilde bu işlemlerin yapılması varsayımına dayanıyor. Bu blokchain’ler (Defterler) , örneğin Amazon.com Inc. ya da Microsoft Corp. tarafından kontrol edilen bir sunucu ağında merkezileştirilmek yerine çok sayıda bilgisayara dağıtıldığı için web3 savunucuları, büyük teknolojinin hakim olduğu internetin kötü özelliklerinden arınmış bir dünya hayal ediyor.

Elon Musk’ın merkeziyetsizlik çabası

Web3'ün tutması için koşullar olgunlaştı. 2021'den itibaren, çoğunlukla NFT'ler konusunda iyimser olan insanlardan oluşan bir kulübe katılmaya veya fungible token satın almaya dayanan birkaç web3 projesi başladı. Meta Platforms Inc. 2022'de tökezlemeye devam etti. Bununla birlikte Apple Inc. ve Google'a karşı hayal kırıklığı da arttı. Elon Musk'ın Twitter Inc. şirketini satın almasını ve bununla önemli internet hizmetleri üzerindeki merkezi kontrolün tehlikelerini göstermeyi amaçlamasını anlayışla karşılamak gerek.

Kriptoya karşı iki bakış açısı

Tüm bu hizmetlerin değeri, kriptoyu çevreleyen finansal spekülasyon çılgınlığıyla  bağlantılıydı. Bu durum, ürünlerin kendi değerleriyle mi yoksa sadece zengin olma şansı olarak mı cazip görüldüğünü anlamayı zorlaştırdı. Web3 geliştiricilerinden ve yatırımcılarından sık sık duyulan en cömert yorumu, spekülatif çılgınlığın sonunda tükenecek ve ardında faydalı hizmetler bırakacak bir dikkat dağıtıcı olduğu yönündeydi. Daha şüpheci bir bakış açısına göre ise web3 bir seraptı.

Web3 beklentileri karşılamadı

Web3 hizmetlerinin çoğu kripto paranın değeriyle birlikte beklentileri karşılayamadı. Bu da konuyla ilgili ikinci bir görüşe sahip olan şüphecileri doğrular nitelikte. 2022'de kriptoyu yakından takip edenler, kendilerini garip finansal araçların ayrıntılarına kaptırdı ve başarısız olan bir kripto şirketinden diğerine geçti. Yeni, çığır açan web3 hizmetlerine gelince, kendilerini kanıtlayamadılar. Her şey finansal spekülasyondan ibaretti.

Kriptonun geleceği belli değil

Kripto dünyasındaki insanlar bu tür şüpheciliğe alışıktır. Hızlı zengin olma hayalleriyle beslenen çok sayıda dolandırıcılık projesi oldu ancak şimdi fazlalıklar temizlenmeye çalışılıyor ve iş gerektiği gibi devam ediyor. Kriptonun geleceği henüz belli değil. Şu anda web3'ü inşa etmeye çalışan herkes, insanları kriptonun tam olarak göründüğü gibi olmadığına ikna etmekte zorlanacak.