16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 02.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 02.12.2022 23:54

Dünyayı ütopya değil kaos ve distopya bekliyor

Aylar önce gelişmekte olan ülke ekonomilerinin resesyona sürüklendiğini iddia eden Roubini büyük ölçüde haklı çıktı. Kıyamet tellalı lakaplı profesör şimdi de dünyanın “borç krizi ile enflasyon arasında sıkıştığını” söylüyor. Kripto paraları ise “Bütün sahtekarlıkların anası” diye niteliyor
Nouriel Roubini
Nouriel Roubini

Project Syndicate: Son yazınızda para politikası yetkililerinin enflasyonu dizginleme girişimlerinin “hem ekonomik hem mali çöküşe yol açacağı” ve her ne kadar aksini söyleseler de merkez bankalarının çöküş yaşandığı anda “sıkılaştırma politikalarından dönmek için muazzam baskı hissedeceği” yönündeki beklentinizi tekrarlamıştınız. Böyle bir dönüşün etkisi ne olur? ABD ve Avrupa’da para politikasına karar verenlerin elinde iyi veya en azından daha az kötü seçenekler var mı?
Nouriel Roubini: Merkez bankaları hem stagflasyon hem de borç tuzağında. Faizleri, enflasyon oranını yüzde 2’ye indirecek kadar artırmaları halinde ekonomide ciddi bir sert inişe yol açacaklar. Bunun yerine büyümeyi ve istihdamı korumaya kalkarlarsa hem enflasyon beklentilerini sabitlemek imkansızlaşacak hem de ücret-fiyat sarmalı içine girecekler.