Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinin artık satın alamadığı milyonlarca varil dizeli Rusya'dan alıyor. Bloomberg tarafından derlenen Vortexa Ltd. verilerine göre, geçen ay Rusya'dan Türkiye'ye yapılan dizel tipi yakıt sevkiyatı yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Bu durum, Şubat ayı başında Ukrayna'nın işgaline tepki olarak AB ülkelerinin deniz yoluyla Rus yakıtı almasını engelleyen yaptırımların ardından geldi. Kısıtlamalar devreye girdiğinde Türkiye'nin daha fazla Rus varili alması beklenirken, ölçek etkileyici görünüyor. Mart ayında 10 milyon varili aşan akış, Şubat ayına kıyasla neredeyse yüzde 50 daha fazla ve ülkenin en az birkaç haftalık talebini karşılamaya yetiyor.
"Türkiye bundan fayda sağlıyor"
Yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın tedariklerine yeni bir alıcı bulması gerektiğini belirten Facts Global Energy danışmanlık şirketinin rafine ürünler müdürü Eugene Lindell, bundan en iyi faydayı Türkiye'nin sağladığını söyledi. Türkiye Rusya'dan yasal olarak hala dizel tipi yakıt ithal edebildiğinden, tüccarlar ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak için potansiyel olarak nispeten ucuz variller getirebilir. Aynı zamanda Türkiye'nin kendi üretimi de AB'ye daha yüksek fiyattan satılabilir. Türkiye'nin toplam ithalatı Mart ayında Rusya'dan yapılan sevkiyatların etkisiyle artarken, ihracatı nispeten istikrarlı seyretti.
Rafineri bakım çalışmaları da tabloyu karmaşıklaştırmış olabilir. Bu durum, Ortak Kuruluşlar Veri Girişimi'nin Aralık ayı için günde 560 bin varil olarak belirlediği Türkiye'nin talebini karşılamak için daha fazla ithalata ihtiyaç duyulmasını haklı gösterebilir. Yakın zamanda meydana gelen yıkıcı depremlerin ülkenin dizel ithalat gereksinimleri üzerindeki etkisini ölçmek de zor. Lindell, "Türkiye ile ilgili tek mantıklı sonuç, rafinaj sisteminin çok daha düşük seviyelerde çalıştığı. Bunun da depremle ilgili olup olmadığı henüz belli değil" dedi.