Bir dizi faiz artışına rağmen enflasyon oranı üst üste beşinci ayda da yükselerek yüzde 70'e yaklaştı. Tüketici enflasyonu Mart ayında analistlerin beklentilerinin biraz altında ancak Şubat ayındaki yüzde 67,1'den yüzde 68,5'e yükseldi. Bloomberg'in ekonomistler arasında yaptığı ankette medyan tahmin yüzde 69,1 idi.
Hizmetler, eğitim ve gıda en önemli katkı sağlayan kalemler arasında yer aldı. Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyon, Şubat ayındaki yüzde 72,9'dan yüzde 75,2'ye yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Yetkililerin dikkate aldığı gösterge olan aylık enflasyon ise bir önceki ayki yüzde 4,5 seviyesinden yüzde 3,16'ya gerileyerek Aralık ayından bu yana en düşük seviyesini kaydetti.
Yıl sonu için yüzde 36 tahmini
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, verilerin yılbaşında asgari ücrete yapılan keskin zammın ardından fiyatlamalardaki bozulmanın devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Bürümcekçi, "Enflasyonun Mayıs ayı sonunda yüzde 75 civarına yükseldikten sonra, döviz kurları, ücretler, yönetilen fiyatlar ve emtia fiyatlarında başka bir şok yaşanmaması halinde 2024 yılı sonunda yüzde 45'e gerileyeceğini düşünüyoruz" dedi. Merkez Bankası son tahminlerine göre enflasyonun bu yılı yüzde 42'lik bir üst bantla yüzde 36'da tamamlayacağını öngörüyor.
Merkez Bankası kötüleşen enflasyon görünümü ve artan döviz talebi karşısında Mart ayı sonunda faiz oranını yüzde 50'ye yükselterek piyasaları şaşırttı. Banka, fiyatlar gözle görülür soğuma işaretleri gösterene kadar sıkı duruşunu sürdürme sözü verdi. Lira bugün 11:17'de ABD doları karşısında yüzde 0,1 daha yüksek işlem gördü ve üçüncü gün üst üste kazanç elde etmeye hazırlanıyor. Para birimi geçen ay ABD doları karşısında yüzde 3,5 zayıflayarak gelişmekte olan piyasalar arasında en kötü performans gösteren para birimi oldu.
"Enerji tarifelerinde yapılacak ayarlamalar etkileyebilir"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki hayat pahalılığı krizinin muhalefetin İstanbul ve Ankara gibi önemli şehirlerde kazanmasına katkıda bulunmasıyla pazar günü yapılan yerel seçimlerde daha önce görülmemiş bir yenilgiye uğradı. Seçimlerin geride kalmasıyla birlikte yatırımcılar para politikasında devamlılık ve mali disiplinde güçlenme işaretleri arıyor. Deutsche Bank analistleri özellikle enerji tarifelerinde yapılacak olası ayarlamalar ve mali konsolidasyon adımlarının enflasyonun seyrini etkileyebileceğini düşünüyor.
Verilerin açıklanmasından kısa bir süre sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yılki ölümcül depremlerle ilgili maliyetler hariç olmak üzere, devlet harcamalarının kontrol altına alınmasıyla maliye politikasının da sıkılaştırılacağını söyledi. Şimşek, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Temel amacımız olan fiyat istikrarına ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.