29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 12:20 | Son Güncelleme: 04.09.2023 13:04

Bloomberg enflasyon verilerini yazdı: Merkez Bankası üzerindeki baskı artıyor

TÜİK'in açıkladığı verilere göre ağustosta yıllık enflasyon yüzde 58,94'e yükseldi. Bloomberg hızla artan enflasyonun Merkez Bankası'nın karşılaştığı zorlukları artırdığını belirtirken analistler, alınan önlemlerin etkisinin daha geç görüleceğini söyledi
Bloomberg enflasyon verilerini yazdı: Merkez Bankası üzerindeki baskı artıyor

Türkiye'de enflasyon bu yılın en yüksek artış hızına ulaştı. Açıklanan son veriler Merkez Bankası'nın hayat pahalılığı krizini sona erdirmek için faiz oranlarını artırırken karşılaştığı zorlukların altını çizdi. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre gıda ve enerji maliyetlerindeki artışla birlikte yıllık fiyat artış hızı Temmuz ayındaki yaklaşık yüzde 48 seviyesinden geçen ay yüzde 58,9'a yükseldi. Bloomberg'in ekonomistler arasında yaptığı ankette medyan tahmin yüzde 55,9 idi. 

Aylık rakam da yüzde 9,1 ile tahminlerin çok üzerinde gerçekleşti. Verilerin açıklanmasının ardından Türk lirası saat 10:29 itibariyle dolar karşısında yüzde 0,2 daha zayıf işlem gördü. Bu yıl şimdiye kadar değerinin yaklaşık yüzde 30'unu kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayında yeniden seçilmesi ve ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı atayarak ekonomi ekibini yenilemesinden bu yana fiyat istikrarını yeniden sağlamak giderek daha fazla öncelik haline geldi.

Ultra düşük borçlanma maliyetleri dönemini sona erdirme çabası, şimdiye kadar merkez bankasının üç faiz artırımını ve bazı düzenlemeleri içeriyordu. Ancak bu yıl gelişmekte olan piyasalardaki ikinci en büyük değer kaybı hala ekonomiye yansıyor ve hükümetin genişleyen bütçe açığını finanse etmek için açıkladığı son vergi artışlarının fiyatlar üzerindeki etkisini artırıyor. Ağustos sonunda beklenenden daha büyük bir faiz artışından bu yana liradaki kazanımlar fiyatlar üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletebilir. 

Yıl sonu beklentisi yüzde 65

Wall Street analistlerinin çoğu daha da fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Bloomberg'in 25-30 Ağustos tarihleri arasında ekonomistlerle yaptığı ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65'e yükseldi. Kevin Daly liderliğindeki Goldman Sachs analistleri, veri açıklanmadan önce yayınladıkları bir raporda, keskin faiz artışı da dahil olmak üzere son önlemlerin etkisinin ancak gecikmeli olarak hissedileceğini söyledi. Daly, "Bu nedenle, güçlü maliyet baskılarının yakın vadede enflasyonu yükseltmeye devam etmesini bekliyoruz" dedi.