29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2023 10:00 | Son Güncelleme: 20.09.2023 10:14

Bloomberg Şimşek'in bankacılarla görüşmesini yazdı: Erdoğan'ın tam desteğine sahibiz

Hazine ve Maliye Bakanı dün New York'ta bankacılarla görüştü. Toplantıya dair bir haber yayınlanan Bloomberg Şimşek'in, yabancı yatırımcıların ve analistlerin ekonomi politikalarındaki değişikliğe dair güvenini kazanmaya çalıştığını yazdı
Bloomberg Şimşek'in bankacılarla görüşmesini yazdı: Erdoğan'ın tam desteğine sahibiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiyi iyileştirmek için çok ihtiyaç duyulan yatırımı çekmek amacıyla New York'ta bankacılarla bir araya geldi. Şimşek'in misyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yıllardır alışılmışın dışında yaklaşımlar izledikten sonra son zamanlarda para politikasını sıkılaştırmak için daha geleneksel politikaları benimsemiş görünmesine karşı temkinli olan yatırımcıların endişelerini giderme çabasından oluşuyor.

Faiz kararı öncesi destek açıklaması

Goldman Sachs ve Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen yatırım konferansında Şimşek yatırımcılara ekonomi yönetiminin Erdoğan'ın tam desteğine sahip olduğunu söyledi. Şimşek ayrıca enflasyonla mücadelenin bir numaralı öncelik olduğunu söyledi. Şimşek'in açıklamaları, Merkez Bankası'nın perşembe günü alacağı ve Türkiye'nin yeni ekonomi ekibinin yüzde 60'a yaklaşan fiyat artışlarını kontrol altına alma kararlılığını test edecek faiz oranı kararı öncesinde geldi.

Yüzde 30'a yükselmesini bekliyorlar

Bloomberg anketine katılan analistlerin çoğu Merkez Bankası'nın perşembe günü faiz oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükselteceğini düşünüyor. Enflasyondan arındırıldığında bu oran reel faizleri hala negatif bölgenin derinliklerinde bırakıyor. In Touch Capital Markets döviz stratejisti Piotr Matys toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "Yatırımcılar tarafından saygı duyulan Şimşek'in karşısında hala zorlu bir kalabalık olabilir" dedi. Matys, "Bazı piyasa katılımcıları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ani bir U dönüşü daha yapabileceğinden ve şaşırtıcı derecede yüksek enflasyonla sonuçlanan başka bir deney lehine geleneksel politikaların yolunu terk edebileceğinden endişe duymaya devam ediyor" dedi.

Erdoğan son yıllarda art arda üç merkez bankası başkanını yeterince güvercin olmadıkları gerekçesiyle görevden aldı. Ancak Mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı, aralarında Şimşek ve eski bir Wall Street bankacısı olan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da bulunduğu piyasa dostu yetkililer Türkiye'nin 900 milyar dolarlık ekonomisini yönetmeleri için atadı.

Pazartesi günü Erdoğan, Şimşek ve Merkez Bankası'nın enflasyonu dizginlemek için izlediği politikaları desteklediğini belirtti. Türkiye lideri New York'ta yaptığı açıklamada, "Ekonomi ekibimiz şu anda yoğun bir çalışma içinde. Bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında enflasyonu kontrol altına alma sürecini başarıyla sürdürüyor" dedi.