20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.02.2024 14:13 | Son Güncelleme: 07.02.2024 14:17

Bloomberg yazdı: Başkanı değişen TCMB şahin kalacak

Bloomberg'in haberine göre Türk lirasına dair uzmanlar ve analistlerin son değerlendirmeleri Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırmaya devam edeceği ve şahin politikasını sürdüreceği yönünde
Bloomberg yazdı: Başkanı değişen TCMB şahin kalacak

Türk lirasına bağlı türev ürünler, daha sıkı parasal koşullara yönelik beklentilerin arttığına işaret ediyor. Gelecekteki borçlanma maliyetleri üzerine uzmanların değerlendirmeleri için kullandığı üç aylık gecelik endeksli swap salı günü yüzde 47,50'ye yükseldi ve eski New York Fed ekonomisti Fatih Karahan'ın Hafize Gaye Erkan'ın ayrılmasının ardından cumartesi günü merkez bankası başkanı olarak atanmasından bu yana yaşanan hareketliliği genişletti. 

İstanbul'daki ICBC Turkey Menkul Değerler Hazine Başkanı Alp Şerbetli, bu gelişmelerin daha yüksek faizler veya daha sıkı likidite koşulları ya da her ikisi yoluyla daha sıkı bir parasal duruşa yönelik bahisleri yansıttığını söyledi. Şerbetli "Enflasyon inatçı bir şekilde yapışkan" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erkan'ın istifasının ardından Karahan'ı yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atadı. Karahan, önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğunu söylemekte gecikmedi. Bu durum ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'ndaki değişiklikleri açıklarken verdiği açık destek, yatırım bankaları ve analistlerin para politikasında daha fazla sıkılaştırmaya gidileceği beklentisine yol açtı.

Deutsche Bank'tan Christian Wietoska yakın tarihli bir notunda, Merkez Bankası'ndaki liderlik değişikliği ile birlikte yakın vadede daha yüksek enflasyon baskısı göz önüne alındığında, 250 hatta 500 baz puan daha sıkılaştırma için yer olduğunu söyledi. Pazartesi günü açıklanan verilere göre Türkiye'de Ocak ayı enflasyonu Ağustos ayından bu yana en hızlı artışını gösterdi.