30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2023 10:21 | Son Güncelleme: 30.07.2023 14:16

Bloomberg yazdı: Haftada dört gün mesai uzun vadede pek çok fayda sağlıyor

Kısaltılmış çalışma haftası üzerine yapılan yeni araştırma, iş-yaşam dengesi ve odaklanma için uzun vadeli faydalara işaret ediyor. Araştırmaya göre haftada dört gün mesai yapan çalışanların uzun vadede verimliliği önemli ölçüde artıyor, şirkete sağladıkları katma değer de yükseliyor
Bloomberg yazdı: Haftada dört gün mesai uzun vadede pek çok fayda sağlıyor

ABD ve Kanada'daki şirketlerde haftada dört gün çalışma sistemini test eden pilot programın başlatılmasından bir yıl sonra, şirketler zamandan tasarruf etmenin yeni yollarını buldukça çalışanların ortalama çalışma saatlerini düşmeye devam etti.

Bloomberg'in haberine göre çalışmayı koordine eden 4 Day Week Global'in yeni araştırması, geçen yıl daha kısa çalışma saatlerini benimseyen 41 firmanın sağlık, refah ve iş sonuçlarını takip etti. Rapor, altı ay boyunca yürütülen denemelerin başlamasından bir yıl sonra, çalışanların ortalama çalışma süresinin 38 saatten 33 saatin altına düştüğünü ortaya koydu ve ortaya çıkan faydalara ışık tuttu.

İş yoğunluğu yerine verimlilik artıyor

Araştırmacılar, çalışma saatlerinin daha da kısalmasını, firmaların iş yoğunluğunu artırmak yerine verimli olmanın daha fazla yolunu bulmasına bağlıyor. Zaman tasarrufu; daha az toplantı planlamak, iletişimi düzene sokmak ve dikkat dağıtıcı unsurları azaltmak için daha fazla odaklanma süresi oluşturmaktan geliyor.

Yeni çalışma modeli yaygınlaşabilir

Çalışma, dört günlük haftaya geçişin faydalarının devam edebileceğini ve zamanla azalmasından öte daha da güçlenebileceğini öne sürüyor.

4 Day Week Global CEO'su Dale Whelehan raporda, "Bir yıllık süreçte haftalık mesai saatini azaltan bu yeni çalışma modeli ile yapılan pilot çalışmanın faydalarının artmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu, modelin sürdürülebilirliği açısından çok umut verici" şeklinde konuştu.

Boston College'da profesör olan baş araştırmacı Juliet Schor raporda, "Bu durum, haftada dört gün mesainin yaşam memnuniyeti üzerindeki olumlu etkilerinin, bireylerin genel refahına sadece iş memnuniyetinden daha derin bir şekilde yerleşmiş olabileceğini gösteriyor" dedi.

Sadakati de artırdı

Kısaltılmış program, şirketlerin personel işe alma ve elde tutma kabiliyetini artırırken, işten ayrılmayı ciddi olarak düşündüklerini söyleyen çalışanların neredeyse üçte biri artık bunu yapma ihtimallerinin daha düşük olduğunu söyledi. Beş güne geri dönmek için ne kadar ücret almaları gerektiği sorulduğunda, neredeyse yarısı bunu düşünmek için önemli bir zam almaları gerektiğini söylerken, yaklaşık 10 kişiden biri hiçbir miktar paranın yeterli olmayacağını söyledi. Şirketlerin hiçbiri geleneksel Pazartesi'den Cuma'ya programa geri dönmek istemediğini ifade etti.