21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2024 07:28 | Son Güncelleme: 01.05.2024 07:32

Bloomberg yazdı: HSBC CEO'luğu için adaylar kimler?

HSBC CEO'su Noel Quinn, yaklaşık beş yıl sonra görevini bırakmaya karar verdi. Şimdi ünlü banka yeni CEO'sunu arıyor. Banka geçmişte CEO'larını, genellikle şirket içindeki yöneticilerden seçti. Bloomberg koltuk için potansiyel adayları yazdı
Bloomberg yazdı: HSBC CEO'luğu için adaylar kimler?

Noel Quinn'in HSBC'den ayrılma kararının ardından en büyük bankacılık görevlerinden biri kapışmaya açıldı. İcra Kurulu Başkanı'nın yerini doldurma görevi yine Yönetim Kurulu Başkanı Mark Tucker'a düşerken, halefini bulmak için resmi bir süreç başlatıldı. Bankadan yapılan açıklamada, hem şirket içinden hem de dışından adayların değerlendirileceği belirtildi.

Quinn halefi bulunana kadar kalmayı kabul ettiğinden HSBC'nin acelesi yok. Faaliyet gösterdiği Asya ve Avrupa pazarlarında yeterli deneyime sahip nadir dış adayları bulmak için bu zamana ihtiyacı olabilir. Banka genelde CEO'ları kendi içinden atama geleneğine sahip. Citigroup analistleri, İngiltere başkanı Ian Stuart ve Asya-Pasifik eş başkanları Surendra Rosha ve David Liao gibi yöneticilerin yanı sıra, şu anda Oversea-Chinese Banking başkanı olan Helen Wong ve geçen ay Standard Chartered'den ayrıldığını açıklayan Simon Cooper gibi HSBC'de daha önce deneyimi olan dış adayların altını çizdi.

Citi analistleri, eski patron Stuart Gulliver'e atıfta bulunarak, "Yeni gelecek CEO'nun, Gulliver ve Quinn'in görev süreleri boyunca yapılan ağır işleri takiben, organik genişlemeye odaklanan, her zamanki gibi bir yaklaşım benimsemesini bekliyoruz" diye yazdı.

İşte potansiyel CEO'lardan bazıları:

Georges Elhedery

50 yaşındaki Elhedery, Ocak 2023'ten bu yana finans müdürü olarak görev yapıyor ve HSBC'deki yaklaşık yirmi yıllık görev süresi onu en üst düzey göreve gelmek için önde çıkan bir iç aday haline getiriyor. Lübnan doğumlu bankacı 2022 yılında altı aylık bir izne ayrıldı ve bu süre zarfında Mandarin dilini öğrendi. Döndüğünde, küresel bankacılık ve piyasalar eş başkanlığından CFO pozisyonuna geçti. Quinn'in o zaman söylediğine göre bu hamle HSBC'nin uzun vadeli halefiyet planlamasının bir parçasıydı. Yine de, Elhedery'nin selefi Ewen Stevenson'ın öğrendiği gibi, CFO rolünde görev yapmak haleflik yarışını kazanmanın garantisi değil.

Nuno Matos

Varlık ve kişisel bankacılık başkanı 56 yaşındaki Matos, HSBC'ye 2015 yılında Banco Santander'dan katıldı ve daha önce Portekiz Merkez Bankası'nda çalıştı. LinkedIn profiline göre Matos, birkaç yıldır Hong Kong'da bulunuyor ve yakın zamanda Tucker ile birlikte bankanın Vietnam ve Filipinler'deki operasyonlarını ziyaret ederek daha geniş bir bölgeyi geziyor.

Barry O'Byrne

2020'den bu yana küresel ticari bankacılığın başında olan O'Byrne, 2017'de GE Capital'den şirkete katılmış olması nedeniyle dışarıda da çok sayıda deneyim sunuyor. Matos gibi O'Byrne de HSBC'nin Asya'da büyümeye yönelmesinin bir parçası olarak Hong Kong'a taşındı. HSBC'ye göre 48 yaşındaki İrlandalı, kariyeri boyunca İtalya, Fransa ve İngiltere'de CEO pozisyonlarında bulundu ve İngiltere, İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya'da yönetim kurullarında görev yaptı.

Charlie Nunn

Nunn, 2021 yılında Lloyds Banking Group'u yönetmek üzere işe alınmadan önce, HSBC'de varlık ve kişisel bankacılık liderliğinin yanı sıra İngiltere ve Hong Kong'da üst düzey görevler de dahil olmak üzere yaklaşık on yıl geçirdi. Şu anda 52 yaşında olan Nunn, Gulliver'in altında çalıştı ve daha sonra dönemin CEO'su John Flint'in görevden alındığı yönetime yapılan işten çıkarmalardan sağ çıktı.

Amanda Blanc

Avrupa finans sektörünün en kıdemli kadınlarından biri olan Blanc, sigorta grubu Aviva'nın icra kurulu başkanı. Daha önce Zurich Insurance Group, AXA SA ve Association of British Insurers'da yönetici pozisyonlarında bulundu. 56 yaşındaki Blanc aynı zamanda BP'nin yönetim kurulunda da yer alıyor.

Jean Pierre Mustier

Mustier'in adı HSBC'nin son CEO arayışında da gündeme geldi ancak Fransız bankacı kendisini elemişti. Mustier 2016-2021 yılları arasında İtalyan kredi kuruluşu UniCredit'i yönetmişti. 63 yaşındaki Mustier şu anda sorunlu Fransız teknoloji şirketi Atos ve Alman Aareal Bank'in yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.