17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.04.2024 09:54 | Son Güncelleme: 30.04.2024 09:58

HSBC CEO'su Noel Quinn görevini bırakıyor

HSBC dört yıldır CEO'luk görevini üstlenen Noel Quinn'in, emekli olma planını yönetim kuruluna ilettiğini açıkladı. Şirket şimdi deneyimli bankacının yerine geçecek kişiyi arıyor
HSBC CEO'su Noel Quinn görevini bırakıyor

HSBC İcra Kurulu Başkanı Noel Quinn, dört yılı aşkın bir süre görev yaptıktan sonra bankadan ayrılıyor. Bankadan yapılan açıklamada, kariyerinin neredeyse tamamını HSBC'de geçiren Quinn'in bankadan emekli olma planını yönetim kuruluna bildirdiği belirtildi. HSBC yönetim kurulunun halef arayışına başladığı ve banka içinden ve dışından adayları değerlendirdiği belirtildi.

Quinn, 2019 yılında John Flint'in yerine HSBC'nin geçici CEO'su oldu ve ertesi yıl daimi olarak bu görevi üstlendi. Yıllarca süren Covid-19 salgını sırasında bankayı yönetti ve HSBC'nin vergi öncesi kârının çoğunu elde ettiği Asya'daki bahsini ikiye katladı. Personel sayısını azaltmak ve HSBC'nin Arjantin, Kanada ve Fransa'daki bazı işletmelerinin satış görüşmeleri de dahil olmak üzere bir dizi maliyet kesintisine gitti. Ayrıca HSBC'nin en büyük hissedarlarından biri olan Ping An Insurance'ın Asya'daki işlerinin elden geçirilmesi için yaptığı baskılarla da başa çıkmak zorunda kaldı.

Quinn'in atanması, 1865'te Hong Kong'da kurulduğundan bu yana HSBC'nin içeriden birilerinin bankayı yönetmek üzere seçilmesi geleneğini takip etti, ancak İtalyan bir kredi kuruluşu olan UniCredit'in eski genel müdürü Jean Pierre Mustier de dahil olmak üzere dışarıdan gelenlerin rekabetini savuşturmak zorunda kaldı.

Çalkantılı bir dönemde geldi

Quinn çalkantılı bir dönemde bankanın başına geçti. 2019'da geçici olarak göreve başladığında Hong Kong hükümet karşıtı kitlesel protestolarla sarsılıyordu. 2020'de banka, Covid-19'un ülkeyi sert bir şekilde vurması nedeniyle sermayeyi korumayı amaçlayan bir hamle olan İngiltere Merkez Bankası'nın talebi üzerine temettü ödemelerini iptal etme konusunda diğer İngiliz kredi kuruluşlarına katıldı. Temettü kesintileri Hong Kong'daki küçük yatırımcıların protestolarına ve Quinn'in özür dilemesine yol açtı. 

Banka ayrıca, HSBC'nin Çinli Huawei Technologies'e karşı açılan bir davada Amerikalı savcılarla işbirliği yapması ve finans şefi Meng Wanzhou'nun iadesi mücadelesi sırasında ABD-Çin gerilimine de yakalandı. HSBC'nin hisseleri Quinn'in görev süresinin başlarında, Covid-19'un küresel piyasaları kasıp kavurmasıyla birlikte keskin bir düşüş yaşadı. Ancak o zamandan bu yana yavaş yavaş toparlanıyor ve geçen yıl yüzde 16'dan fazla artış gösterdi.

"İş-yaşam dengesi kurmak istiyorum"

HSBC'nin Doğu ve Batı arasında sıkışıp kalması, dünyanın en büyük sigortacılarından Ping An Insurance'ın tepkisine yol açmış ve bu durum HSBC'yi en kârlı segmenti olan Asya'da yeniden yapılanmaya itti. HSBC'nin hissedarları geçen yıl bu öneriyi ezici bir çoğunlukla reddetti. Daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmak istediğini söyleyen Quinn, bir "portföy kariyeri" peşinde koşmayı planladığını, yani büyük bir işe girmek yerine bir dizi pozisyonda çalışacağını sözlerine ekledi.

İşten ayrılışı HSBC'nin salı günü açıkladığı son kazanç raporuyla birlikte duyuruldu. Banka ilk çeyrekte analistlerin tahminleri doğrultusunda 10,2 milyar dolar kâr etti. Banka, kâr hanesine 4,8 milyar dolar ekleyen Kanada işinin satışından destek aldı. 

Banka ayrıca geçtiğimiz birkaç ay içinde 2 milyar dolarlık hisse alımını tamamladıktan sonra 3 milyar dolara kadar kendi hisselerini satın alma planını açıkladı. HSBC'nin ilk çeyrek kârı, Bank of Communications'daki hisselerinin değerini düşürdükten sonra yaklaşık 153 milyon dolar zarar ettiği bir önceki çeyreğe göre büyük bir artış gösterdi. Ancak bu rakam, bankanın kısmen yüksek faiz oranları sayesinde 10,3 milyar dolar kâr elde ettiği geçen yılki rekor kıran ilk çeyreğinin gerisinde kaldı.