03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2023 20:17 | Son Güncelleme: 11.04.2023 20:36

Bloomberg yazdı: İhracatçı TL'nin zayıflamasını istiyor mevzuatlardan yakınıyor

Bloomberg'in haberine göre Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, ihracatçıların mevcut döviz kurlarıyla küresel rakipleriyle rekabet etme şansının olmadığını söyledi, liranın zayıflatılması ve Merkez Bankası'nın şirketler üzerindeki baskısına son verilmesi çağrısında bulundu.
Bloomberg yazdı: İhracatçı TL'nin zayıflamasını istiyor mevzuatlardan yakınıyor

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi grubun genel kurulunda yaptığı konuşmada "Sermayemizi korumaya çalışıyoruz" dedi ve krediye erişim sorununa da değinerek "Kredilere erişim konusunda çok fazla sorunumuz var. Umarım merkez bankası üzerindeki baskılar bir an önce kaldırılır" sözlerini kaydetti.

Bloomberg'e konuşan 69 yaşındaki Eskinazi, bu baskılar arasında ihracatçıların kredi alabilmek için döviz gelirlerini liraya çevirme ve bankalara döviz yatırma zorunluluğunun da yer aldığını söyledi.

TL dolar karşısında değer kaybetmeli

"Seçimlerden sonra da bu politikalar devam ederse fabrikalar kapanacak" diyen Eskinazi, ihracatın yeniden rekabetçi hale gelmesi için liranın dolar başına yaklaşık %20 ila 25 oranında değer kaybetmesi gerektiğini belirtti.

Resmi veriler, 14 Mayıs seçimleri öncesinde ekonomik faaliyetlerde yavaşlama ve para birimi üzerinde artan baskıya işaret ediyor. Bu hafta yayınlanan verilere göre sanayi üretimi Şubat ayında %8,2 düşerken işsizlik oranı %10'a yükseldi. Cari açık 2023'ün ilk iki ayında 18,8 milyar dolara ulaşarak hükümetin tüm yıl için hedeflediği rakamın %85'ine ulaştı.