02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2023 10:10 | Son Güncelleme: 12.07.2023 10:40

Bloomberg yazdı: İsveç kararı piyasalara olumlu yansıdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği konusunda anlaştığının açıklanmasının ardından dolar tahvilleri, yerli hisse senetleri ve bankacılık endeksi yükselmeye başladı. Bloomberg'e konuşan analistler Türkiye'nin yeniden yatırım yapılabilir hale gelmeye başladığını söyledi
Bloomberg yazdı: İsveç kararı piyasalara olumlu yansıdı

Türkiye'nin kredi risk primi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO askeri ittifakına katılma teklifini engellemeyi bırakmayı kabul ederek ülke üzerindeki jeopolitik gerilimi azaltmasının ardından düştü.

Beş yıl boyunca Türk tahvillerinin ödenmemesine karşı koruma sağlayan kredi temerrüt swapları, İstanbul'da dün saat 17:06 itibariyle 26 baz puan düşerek 460 puana geriledi ve son 20 ayın en düşük kapanışına doğru ilerlerken, Erdoğan'ın Mayıs ayında yeniden seçilmesi sırasında 700 baz puana kadar yükseldi. Ülkenin dolar tahvilleri ve yerel hisse senetleri yükselirken, lira düşüşünü sürdürdü.

"Türkiye için çok büyük bir gelişme"

Brown Brothers Harriman & Co. döviz stratejisi küresel başkanı Win Thin, "Hiç kuşkunuz olmasın, bu Türkiye için çok büyük bir gelişme. Belki de bu, Türkiye'nin yeniden yatırım yapılabilir hale gelmesine yönelik bir başka bebek adımıdır" ifadelerini kullandı.

Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi ve bir Rus füze sistemi satın alması nedeniyle Erdoğan ile önemli batılı müttefikleri arasındaki bağlar gerilirken jeopolitik riskler Türk varlıklarına olan talebin de  azalmasında etkili oldu. Ancak seçimden bu yana Erdoğan, Türk ekonomisini canlandırmak için yabancı sermayeyi geri çekme umuduyla ilişkileri kademeli olarak ısıtıyor ve alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarını geri çekiyor. BBH'den Thin, "Batı ile yıllarca kötü giden ilişkilerin ardından, Türkiye nihayet Rusya ile daha yakın ilişkilerin iyi bir görünüm olmadığını anlıyor gibi duruyor" dedi.

Yatırımcılar için bir başka cesaret verici işaret de Erdoğan'ın Litvanya'daki NATO zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmesi. Dün Türk lirası dolar karşısında yüzde 0,1 değer kaybederek 26,11 seviyesinden işlem gördü ve Türk yetkililerin alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarını kademeli olarak terk etme yaklaşımının bir parçası olarak kur esnekliğine izin vermesinden bu yana değer kaybetmeye devam etti. Türkiye'nin 10 yıllık dolar tahvilinin getirisi 28 baz puan düşerek yüzde 8,74'e gerilerken, Borsa İstanbul Bankalar Endeksi yüzde 4,9 yükseldi

"Olumlu havaya yardımcı oluyor"

Ülkenin döviz rezervlerinin tükenmesi ve 200 milyar dolardan fazla borç ödemesinin vadesinin gelmesiyle birlikte Erdoğan yatırım açığını kapatmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı 17-19 Temmuz tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar'ı ziyaret edecek. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haziran ayında Merkez Bankası rezervlerindeki artışın cesaret verici olduğunu söyledi.

Londra'daki Abrdn'de yatırım direktörü olan Viktor Szabo, "NATO anlaşması, artan rezervler, hatta ortodoks politikalara kademeli bir geçiş ve Körfez'den daha fazla para beklentileri olumlu havaya yardımcı oluyor ve risk önlemlerinin düşmesine yol açıyor" dedi.