15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
07.07.2023 04:41

Beklentiler ralliye döner mi?

Yeni ekonomi yönetiminden beklenti büyük. Atılan adımlarla dağ fare mi doğurdu? Yoksa piyasa dostu adımlarla ralli yeni mi başlıyor?

Türkiye ekonomisi seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi döneminde faiz karşıtı politikalardan ayrılıp rasyonel politikalara doğru ilk adımı attı. Merkez Bankası haziran ayı para politikası kurulu toplantısında 2.5 yılın ardından faiz artış kararı aldı ve faizi %8,5’ten %15’e yükseltti. Bu artış sonrasında gözler PPK metninde de yer alan “Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır” söylemine çevrilmiş durumda.

Burada asıl mesele faiz artışından ziyade rasyonel politikalara nasıl dönüleceği olacak. Parasal aktarım mekanizmasının doğru çalışması yani faiz artışlarının gerçek bir sıkılaşma döngüsü yaratması için elbette serbest piyasa desteklenmeli ve regülasyonlar gevşetilmeli. Diğer bir deyişle TCMB faizine bağlı olan ticari kredi ve ihtiyaç kredisi/nakit avans faizleri artarak bankaların yüksek mevduat maliyetlerini kapsamalı. Bankacılık kredi kanalları yüksek maliyetle de olsa işler hale getirilmeli.