02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2023 09:32 | Son Güncelleme: 20.06.2023 09:52

Bloomberg yazdı: Şimşek'ten geleneksel politikalara kademeli geçiş sinyali

Bloomberg'in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankacılar ve iş insanlarıyla yaptığı toplantılarda geleneksel ekonomi politikalarına kademeli bir şekilde geçileceği sinyalini verdi
Bloomberg yazdı: Şimşek'ten geleneksel politikalara kademeli geçiş sinyali

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı güveni yeniden tesis edilmeye çalışılırken daha geleneksel politikalara yönelmesi için kademeli adımlar atacağını belirtti. Eski bir Merrill Lynch stratejisti olan Şimşek, Cuma günü bankacılar ve insanlarıyla yaptığı iki toplantıda, görüşmeler özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen konu hakkında bilgi sahibi kişilere göre, istenmeyen yan etkilerden kaçınmak için ayarlamaların yavaş yapılacağının sinyalini verdi.

Etkileri analiz edildikten sonra adım atılacak

Bu kişiler, Şimşek'in toplantılarda ekonomi ve sektörler üzerindeki potansiyel etkilerini analiz ettikten sonra herhangi bir adım atılacağını söylediğini aktardı. Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Mayıs'ta yapılan ikinci tur oylamada beş yıllık bir dönemi daha garantilemesinin ardından yeniden kabineye girdi. Piyasa dostu bir seçim olarak görülen Şimşek'in atanması, Türkiye'nin yükselen enflasyonu ve yabancı para kaçışından sorumlu tutulan alışılmışın dışındaki politikalardan uzaklaşıldığının bir işareti olarak görülüyor.

Faiz tahminleri

Şimşek atandıktan sonra yaptığı ilk konuşmada Türkiye için geleneksel politikalara dönüş dışında bir seçenek kalmadığını vurguladı. Merkez Bankası'nın Perşembe günkü faiz kararı yeni ekip için bir turnusol testi olabilir. Ekonomistler, yeni başkan Hafize Gaye Erkan ile para otoritesinin toplantıda faizleri sert bir şekilde yükselteceğini düşünüyor. Bloomberg'in 20 ekonomistle yaptığı ankette medyan tahmin, faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 20'ye çıkarılacağı yönünde. 

Türkiye'nin gösterge Borsa İstanbul 100 Endeksi Pazartesi günü yüzde 3,8 düşerek, yeni maliye bakanının ortodoks politikalara kademeli geçiş sinyali vermesinin ardından düşüşünü genişletti. Endeks son bir ayın en büyük düşüşünü kaydetti.