29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2023 16:34 | Son Güncelleme: 21.09.2023 17:55

Bloomberg yazdı: TCMB 2024'ün ilk çeyreğinde faiz artışlarına ara verebilir

Enflasyonu kontrol altına almaya çalışan Merkez Bankası politika faizini yüzde 30'a çıkardı. Bloomberg ekonomistleri parasal sıkılaştırma adımlarının hız kazandığını ancak TCMB'nin yerel seçimler öncesi artışlara ara verebileceği değerlendirmesinde bulundu
Bloomberg yazdı: TCMB 2024'ün ilk çeyreğinde faiz artışlarına ara verebilir

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) beklentileri karşılayan büyük bir faiz artırımı daha yaptı ve bu da yetkililerin yükselen enflasyonla mücadele etme ve piyasaların güvenini yeniden kazanma konusundaki aciliyetinin bir yansıması oldu. Başkan Hafize Gaye Erkan liderliğindeki Para Politikası Kurulu, Bloomberg anketine katılan çoğu ekonomistin tahminlerine paralel olarak politika faizini oranını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltti.

Sıkılaştırma süreci hızlandı

Karara eşlik eden bir açıklamada Para Politikası Kurulu (PPK), "2024 yılında enflasyonla mücadele rotasını belirlemeye kararlı olduğunu" söyledi ve "enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın zamanında ve kademeli olarak gerektiği ölçüde güçlendirileceğini" yineledi. Üst üste yapılan dördüncü artış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından başlayan sıkılaştırma döngüsünü yoğunlaştırıyor. Erdoğan'ın yeni ekonomi ekibi, yıllardır süren alışılmadık politikaların ekonominin dengesini bozmasının ardından Türkiye'den uzak duran yatırımcıları cezbetmeye çalışırken bu süreç daha da hızlandı.

Erdoğan önceden düşük faiz oranlarının enflasyonu engelleyebileceğini savunuyordu ancak bu ay içinde parasal sıkılaştırma adımlarını desteklediğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek New York'ta yatırımcılara yaptığı açıklamada enflasyonla mücadelenin Türkiye'nin "1 numaralı önceliği" olduğunu söyledi.

Merkez Bankası, şu anda neredeyse yüzde 60'a ulaşan ve önümüzdeki aylarda daha da hızlanacağı tahmin edilen enflasyonun peşini bırakmıyor. Erkan'ın Haziran ayında göreve gelmesinin ardından başlangıçta çekingen faiz artışları nedeniyle eleştirilen yetkililer, geçen ay çoğu tahminin üzerinde 750 baz puanlık artış kararıyla hızlarını artırdı. 

Enflasyon, Temmuz ve Ağustos aylarında aylık fiyat artışının yüzde 9 puanın üzerine sıçramasıyla son zamanlarda daha kötü bir görünüm aldı. Merkez Bankası tarafından yapılan bir ankete göre analistler bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 70'e yaklaşmasını bekliyor ki bu rakam hükümetin yüzde 65'lik tahmininden daha yüksek. Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki, Merkez Bankası'nın Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler öncesinde, 2024 yılının ilk çeyreğinde faiz artırımlarına ara vermesinin beklendiğini söyledi.

"Uzun süre faiz artışına gidecek"

Baziki, "Seçimleri takiben daha fazla faiz artışı yapılması muhtemeldir. Bu çift dalgalı sıkılaştırma döngüsü muhtemelen 2024 ikinci çeyrekte daha da yüksek fiyat artışları anlamına gelecek (yüzde 70'lik bir zirve bekliyoruz) ve merkez bankasının daha sonra fiyat artışlarını kontrol altına almak için daha uzun süre faiz artışına gideceğini göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Finans dünyasının önemli ismi Attila Köksal anlattı: Borsa düşecek mi? Yatırımcı neye dikkat etmeli?