19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.08.2024 10:51 | Son Güncelleme: 09.08.2024 12:32

Bloomberg yazdı: Tim Walz bu yılki adaylar arasında en yoksulu

ABD'de Kamal Harris'in başkan yardımcısı adayı olan Tim Walz, Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylar arasındaki en az servete sahip olan kişi. Bloomberg'ün haberine göre Minnesota Valisi'nin net serveti 1 milyon doları altında
Bloomberg yazdı: Tim Walz bu yılki adaylar arasında en yoksulu

ABD'de Minnesota Valisi Tim Walz, Demokrat aday Kamala Harris'in başkan yardımcısı adayı olarak seçilmesinin ardından, 1 milyon doların altında açıklanan net servetiyle bu yılki büyük partilerin başkanlık adayları arasında muhtemelen en yoksul kişi oldu. 2012'de Kongre'de hisse senedi alım satımına ilişkin açıklamaları sıkılaştıran federal bir yasanın çıkmasını sağlayan eski bir Temsilciler Meclisi milletvekili olan Walz, o dönemde kendisinin herhangi bir hisse senedine sahip olmadığını söylemişti. On yıldan uzun bir süre sonra hala yok.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump 5,7 milyar dolar servete sahip ve Bloomberg Milyarderler Endeksi'nde 500. sırada yer alıyor. Başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance, en son ABD Senatosu açıklamasında net servetini 4,3 milyon ila 10,7 milyon dolar arasında olduğunu söyledi.  Başkan Yardımcısı Harris, ABD'deki banka hesaplarında 550 bin ila 1,1 milyon dolar arasında nakit parası olduğunu açıkladı. Ayrıca 775 bin ila 1,8 milyon dolar arasında emeklilik fonuna sahip.

Walz'un Minnesota Kampanya Finans Kurulu'na yaptığı en son açıklamada hisse senedi, gayrimenkul varlıkları yer almıyor. Ancak Minnesota'da raporlanabilir varlıkların tanımı federal yasalara kıyasla çok daha dar, 10 bin doların altındaki hisse senetleri ve yatırım fonları ya da borsa yatırım fonları hariç tutuluyor. Bundan önceki Kongre açıklamaları, emekli bir öğretmen ve Ulusal Muhafız Ordusu askeri statüsüne uygun olarak nispeten mütevazı ve muhafazakar yatırımlar gösteriyor. Walz, 2019 yılında Kongre üyesi olarak yaptığı son başvuruda 362 ila 830 bin dolar değerinde mal varlığını açıklamıştı.

Başkan yardımcılığı gelirini artıracak

Bu rakamlara normalde açıklamak zorunda olmadığı evinin değeri de dahil. Ancak Walz ve eşi boş bir odayı kiraya verdikleri için, bu oda gelir getiren bir varlık olarak görülüyor. Emlak kayıtlarına göre Walz'lar, vali konağına taşındıktan sonra 2019 yılında Mankato, Minnesota'daki evlerini 304 bin dolara sattılar. 2019'da açıklanan diğer varlıklar arasında bir üniversite tasarruf planı, bir devlet öğretmeni emekli maaşı ve bir tam hayat sigortası poliçesi yer alıyordu. Başkan yardımcılığına seçilmesi Walz'a önemli bir maaş artışı sağlayacaktır.

Eyalet Hükümetleri Konseyi'ne göre, vali olarak 127 bin 629 dolar kazanıyor. Ülkedeki en yüksek maaşlı 37. eyalet yöneticisi. Eyalet yasaları 149 bin 550 dolarlık bir maaşa izin veriyor, ancak Walz görevde kaldığı süre boyunca maaşını dondurmayı tercih etti. ABD'de başkan yardımcısının maaşı ise 284 bin 600 dolar. Harris-Walz'ın kampanyası, Walz'ın mal varlığı hakkında daha fazla bilgi taleplerine yanıt vermedi. Walz'un adaylığının açıklandığı salı gününden itibaren federal mali açıklama beyanında bulunmak için en az 30 günü var.