08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.07.2024 16:41 | Son Güncelleme: 24.07.2024 16:50

Forbes yazdı: Kamala Harris'in net serveti ne kadar?

ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim yarışından çekilmesinin ardından tüm gözler adaylık için öne çıkan Kamala Harris'te. Forbes, Başkan Yardımcısı Harris ve Doug Emhoff'un servetini ve paralarını nasıl değerlendirdiklerini yazdı
Forbes yazdı: Kamala Harris'in net serveti ne kadar?

Kamala Harris, hükümette geçirdiği on yıllar ve varlıklı kocası sayesinde büyük bir servet biriktirdi ve başkan yardımcısı olduktan sonra daha da zenginleşti. Forbes, eşi Doug Emhoff ile birlikte 2021'de 7 milyon dolar olan net servetinin yaklaşık 8 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, kendi yaş grubundaki Amerikalıların medyan net değerinin yaklaşık 20 katı. 

Dünyanın en güçlü makamına bir kalp atışı uzaklıkta olan Harris'in (ve Emhoff'un) Los Angeles'ta milyonlarca dolarlık bir evi var. Varlıklarının geri kalanı çoğunlukla nakit, endeks fonları, tahviller ve 59 yaşındaki Harris'in yakında erişebileceği emekli maaşlarından oluşuyor. Çift, son yıllarda bazı farklı seçimler yapmış olsalardı daha da zengin olacaklardı. Net servet artışları neredeyse tamamen Los Angeles'taki evlerinin değerindeki sıçramadan kaynaklanıyor ve ikilinin likit yatırımları, yükselen borsaya rağmen önemli ölçüde artmış görünmüyor.

Zengin bir ailesi yoktu

Harris, Ekim 1964'te iyi eğitimli iki göçmenin çocuğu olarak Kaliforniya'da dünyaya geldi. Aslen Jamaikalı olan babası Stanford'da ekonomi profesörü olarak çalışıyordu; Güney Hindistanlı olan annesi ise göğüs kanseri üzerine araştırmalar yapıyordu. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde tanışan çift evlendikten sonra Kamala ve kız kardeşi Maya'yı dünyaya getirdi. Harris, 2019 tarihli anı kitabında “Maddi açıdan zengin değildik ama içselleştirdiğimiz değerler farklı türden bir zenginlik sağladı" ifadelerini kullandı.

Harris küçük yaşlardan itibaren hukuka ilgi duymaya başladı. Tarihsel olarak siyahların gittiği Howard Üniversitesi'ne gitmek için 1982'de ülkenin diğer ucuna taşındı ve burada münazara yaptı, Güney Afrika ırk ayrımını protesto etti, Federal Ticaret Komisyonu'nda bir iş buldu ve daha sonra koltuğunu dolduracağı Demokrat California Senatörü Alan Cranston'ın yanında stajyer olarak çalıştı. Harris 1986'da mezun oldu ve Batı Yakası'na dönerek 1989'da UC Hastings'ten hukuk diploması aldı. Baro sınavını 1990 yılında ikinci denemesinde geçti.

Harris, okulu bitirdikten sonra Alameda County bölge savcısının ofisine katıldı. Burada kaldığı süre uzadıkça, cinayet ve cinsel istismar davaları da dahil olmak üzere daha ciddi suçlara bakmaya başladı. Harris 1990'ların ortalarında, kendisini iki eyalet komisyonuna atayan Kaliforniya Eyalet Meclisi Başkanı Willie Brown ile de kısa bir süre flört etti. 1998'de San Francisco bölge savcılığına katılmak için Körfez'in diğer tarafına geçti ve şehirde 299 bin dolara bir daire satın aldı.

Anılarında karmakarışık ve işlevsiz olarak tanımladığı savcılık ofisinden şehir yönetiminde görev almak üzere hızla ayrıldı ancak uzun süre uzak kalamadı. Harris 2003 yılında, San Francisco bölge savcılığına adaylığını koydu ve iki dönemdir görevde olan bir savcıyı yenerek kazandı. Harris, San Francisco Başsavcısı olarak başlangıçta yaklaşık 140 bin dolar kazanırken, bu rakam 2010 yılında 200 bin doların üzerine çıktı. O yıl, daha fazla prestij ancak daha az para sunan Kaliforniya Başsavcısı olmak için küçük bir zafer kazandı ama bu durum maaşını 159 bin dolara düşürdü. En azından emeklilik hakları cömertti: Yerel ve eyalet ofislerinde geçirdiği süre ona Forbes'un tahminlerine göre bugün 1 milyon doların biraz altında bir değere sahip iki emekli maaşı kazandırdı. 

2010'ların başı Harris'in mali durumunu başka türlü şekillendirdi . Yerel emlakçı Jerry Beverly, 2012 yılında annelerinin ölümünün ardından Harris ve kız kardeşinin Oakland'daki dairelerini 710 bin dolara sattıklarını doğruladı. İki yıl sonra Harris, bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığı Los Angeles merkezli eğlence sektörü avukatı Doug Emhoff ile evlendi. O zamanlar Venable LLP'de yönetici ortak olan Emhoff, masaya hem ek gelir hem de düzinelerce bireysel hisse senetleri getirdi.

Senatörlük mali durumunu da değiştirdi

Harris 2016'da ABD Senatosu için adaylığını koydu. Büyük bir farkla kazanmasına rağmen, Donald Trump'ın başkanlığa giden yolda eyalet eyalet dolaştığı seçim gecesini kasvetli bir olay olarak hatırlıyor. Anı kitabında o geceyi Harris, “Her birimiz kendi yöntemlerimizle başa çıkmaya çalışıyorduk. Doug ile kanepeye oturdum ve aile boyu bir paket klasik Doritos yedim" sözleriyle anlattı. Harris yeni senatör olarak küçük bir maaş artışıyla yılda 174 bin dolar aldı. Yemin ettikten sonra, bir tasarruf hesabında 250 bin ila 500 bin dolar arasında, emeklilik hesaplarında da benzer miktarda yatırımı ve emekli ikramiyesi vardı. Açıklamasında yer alan varlıkların geri kalanı Emhoff'tan geliyordu. Çift kısa süre sonra 1.35 milyon dolar borç alarak 1.8 milyon doların biraz altında bir fiyata D.C.'de iki yatak odalı bir daire satın aldı. Ancak Harris'in gözü daha gösterişli bir evdeydi.

2019'da Beyaz Saray'a aday olacağını açıkladı. Adayken Forbes, net servetini 6 milyon dolar olarak değerlendirdi. Bu rakam, avukat olarak yılda bir milyon dolardan fazla kazanan Emhoff tarafından artırıldı. Nihayetinde Harris aday olamadı ancak Joe Biden onu 2020'de başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğinde nihai teselli ödülünü aldı. Donald Trump ve Mike Pence'i yendiler ve Ocak 2021'de Harris başkan yardımcısı olarak maaşını 235 bin dolara yükseltti. Emhoff ise kazançlı hukuk çalışmalarını bırakarak Georgetown Üniversitesi'nde hukuk dersleri vermeye başladı.

Evlerini kar ederek sattı

ABD'nin en önemli ikinci çifti, başkent Washington'daki One Observatory Circle'da bulunan başkan yardımcılığı konutuna taşındı ve mal varlıklarını tasfiye etmeye başladı. Harris, Mart 2021'de San Francisco'daki dairesini 23 yıl önce ödediğinden 560 bin dolar daha fazlasına, 860 bin dolara sattı. Ardından D.C.'deki dairesini 1,85 milyon dolara, yani 2017'deki satın alma fiyatının çok az üzerine sattı. Harris ayrıca göreve gelmeden önce yayınladığı kitaplardan 500 bin dolardan fazla gelir elde etti.

Tüm bu nakdin nereye gittiği belli değil. Harris'in mali açıklamaları, göreve geldiğinden bu yana borsa yüzde 37 yükselmiş olsa da, likit varlıklarda bir artışa işaret etmiyor. Olası bir açıklama: Harris ve Emhoff varlıklarının büyük bir kısmını düşük getirili nakit hesaplarında tutuyor. Bir diğeri: belki de şu anda getirdiklerinden daha fazla gelire alıştılar, bu yüzden bir zamanlar yaptıklarından daha az kenara koyuyorlar.

Emhoff'un 2012 yılında satın aldığı ve evlendikten sonra her ikisinin de yönettiği bir tröste devrettiği Los Angeles'taki ev sayesinde toplam servetleri yine de arttı. 2021'den bu yana evin değeri yaklaşık 1 milyon dolar artarak tahmini 4,4 milyon dolara yükseldi. Mülkün 2020 yılında alınmış, 2030 yılına kadar sadece faiz ödemelerini sağlayan ve 2027 yılına kadar düşük faiz oranlarını kilitleyen bir eklentiye sahip 2 milyon dolarlık bir ipoteği var. Harris bir keresinde bu tür ipotekleri saatli bomba olarak tanımlamıştı, ancak şu anda konut maliyetlerini düşük tutuyor.

Yakında daha fazla parası olacak. 59 yaşındaki Harris, bu yılın sonlarına doğru Kaliforniya'daki emeklilik maaşından aylık tahmini 8 bin 200 dolar almaya başlayacak ve federal emeklilik ödemeleri de muhtemelen 2026'da başlayacak. Dolayısıyla Harris 2025'te başkan yardımcılığı koltuğunu boşaltmak zorunda kalsa bile mali durumu güvende olacak ve selefi Mike Pence gibi daha fazla kitap, danışmanlık ve konuşma işleriyle bu geliri her zaman artırabilir.