13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.11.2023 10:30 | Son Güncelleme: 30.11.2023 11:47

Bloomberg yazdı: Türkiye ekonomisi soğuyor ancak büyüme durmuyor

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 5,9 büyüdü. Verileri değerlendiren Bloomberg, faiz artışları nedeniyle büyümede yavaşla beklendiğini ancak resesyon ihtimalinin olmadığını yazdı
Bloomberg yazdı: Türkiye ekonomisi soğuyor ancak büyüme durmuyor

Merkez Bankası'nın Mayıs seçimlerinden sonra para politikasını sıkılaştırmaya başlamasıyla birlikte Türkiye ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte soğumaya başladı. Gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrekte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,3 büyürken, önceki üç aydaki revize edilmiş yüzde 3,3'lük büyüme oranından geriledi. Bloomberg'in analistlerle yaptığı ankette medyan tahmin yüzde 1'di.

Bir önceki dönemde revize edilen yüzde 3,9'luk GSYH büyümesine kıyasla üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 5,9'a ulaşan büyüme ile yıllık bazda bir miktar ivme devam etti. Koç Üniversitesi'nden ekonomi Profesörü Selva Demiralp, büyüme verileri yayınlanmadan önce yaptığı açıklamada, destekleyici politikalardan keskin dönüşün ekonomi üzerinde ani bir etkisi olduğunu söyledi. Demiralp, "Üçüncü çeyrekte büyüme oranını baskılayan bir diğer önemli faktör de Avrupa'daki yavaşlama nedeniyle Türk ihracatına olan düşük talep" dedi. 

Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesi son düzlüğe giren Türkiye'nin büyümeyi sürdürme becerisi, enflasyon yüzde 60'ın üzerine çıkarken yetkililerin kararlılığını yumuşatabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayında yeniden seçilmesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başını çektiği yeni bir teknokrat ekibinin atanması önceliklerin değişmesine zemin hazırladı.

Türkiye'nin 1 trilyon dolarlık ekonomisi için yumuşak iniş ihtimali, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme için kritik önem taşıdığını savunan Erkan için haklı bir gerekçe olacaktır. Erkan Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada, "Enflasyon ve değişkenliğin yüksek olduğu bir durumda, enflasyon belirli seviyelere gerileyene kadar büyümeden en az ödün vererek dezenflasyon süreci başlatılabilir. Bu noktada amaç dezenflasyon sürecini kararlı bir şekilde sürdürmek olmalı" ifadelerini kullandı. 

Resesyon olasılığı yüzde 20'nin altında

Haziran ayından bu yana yapılan aylık artışlar, Kasım ayında faiz oranını neredeyse beş katına çıkararak yüzde 40'a yükseltti ve sadece üçüncü çeyrekte toplam 15 puanlık bir sıkılaştırma yapıldı. Yine de, Merkez Bankası'nın başlangıçta sıkılaştırma politikasına kademeli bir yaklaşım benimsediği ve ülkenin çıktı açığının pozitif kaldığı göz önüne alındığında, Türkiye için uzun süreli bir ekonomik çöküş muhtemelen kartlarda yok. Demiralp'in Koç Üniversitesi'ndeki araştırmacı arkadaşlarıyla birlikte geliştirdiği bir model resesyon olasılığının yüzde 20'nin altında olduğunu gösteriyor.