11 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2024 09:48 | Son Güncelleme: 11.10.2024 17:15

Bloomberg yazdı: Türkiye yatırımları korumak için enflasyon düzeltmesini yumuşatacak

Yetkililer, firmaların yatırım yapmaktan vazgeçmesini istemiyor. Ancak bazı işletme sahipleri mevcut enflasyon muhasebesi sistemini eleştiriyor. Bloomberg'e konuşan yetkililere göre bu nedenle düzenlemede değişikliğe gidilecek
Bloomberg yazdı: Türkiye yatırımları korumak için enflasyon düzeltmesini yumuşatacak

Bloomberg'ün konu hakkında bilgi sahibi yetkililere dayandırdığı haberine göre hükümet, sermaye harcamalarını hesaplamalardan muaf tutarak enflasyon muhasebesi kurallarını hafifletmeyi planlıyor. Mevcut enflasyon muhasebesi kuralları şirketlerin mali sonuçları üzerinde baskı yaratarak bazı durumlarda daha yüksek vergi ödemelerine yol açıyor. Konuyla ilgili konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, mevcut kuralların hükümetin görüşüne göre kurumsal yatırımları caydırabileceğini söyledi. Yetkililer değişikliklerin önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulabileceğini belirttiler.

Türkiye, üç yıllık kümülatif yurtiçi üretici fiyat artışının yüzde 100'ü aşmasının ardından bu yıl enflasyon muhasebesine geçti. Yıllık brüt geliri 50 milyon liranın (1.46 milyon dolar) altında olan firmalar kısa bir süre önce enflasyon muhasebesinden muaf tutulmuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçen ay Bloomberg'e yaptığı açıklamada hükümetin enflasyon muhasebesinin yatırımlar üzerindeki etkisini değerlendireceğini ve 2025 yılı için nasıl uygulanmaya devam edeceğini tartışacağını söylemişti. 

Brüt satışları 2023 sonu itibarıyla 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin sağlanan kolaylıktan yararlanacağını duyurmuştu.

İş dünyası yürürlükteki sistemi eleştirdi ve gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, kuralların yatırımları tehlikeye attığını ve küçük ve orta ölçekli şirketleri yatırımları üzerinden vergi ödemeye zorladığını ifade etti.

Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon muhasebesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle mali tabloların gerçek durumunu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere yapılıyor. Enflasyon muhasebesi, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlerin TL değerlerinin, tablonun ait olduğu tarihteki değerine getirilmesini ifade ediyor. Uygulama, parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınarak tutarlarının düzeltme katsayıları ile çarpılması suretiyle gerçekleştiriliyor.