Suudi Arabistan, ekonomiyi petrolden uzaklaştırarak ülkeyi yaşamak, çalışmak ve seyahat etmek için daha cazip bir yer haline getirme planının bir parçası olarak son sekiz yılda 1,3 trilyon dolarlık gayrimenkul ve altyapı projesi başlattı.
Knight Frank'e göre proje hacmi bir yıl öncesine göre %4 arttı. Gayrimenkul danışmanlık grubu, en son yayınladığı Suudi Giga Projeleri Raporu'nda, bunun bir milyondan fazla konut birimini ve Kızıldeniz kıyısındaki Neom gibi mega gelişmeleri içerdiğini söyledi.
164 milyar $'lık sözleşmeler
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ülkeyi petro-dolar bağımlılığından kurtarmak ve yerel halkın yaşam kalitesini artırmak için stratejisini açıkladığı 2016 yılından bu yana yaklaşık 164 milyar dolar değerinde gayrimenkul sözleşmesi imzalandı. Bu paranın en büyük kısmı (28,7 milyar dolar) Neom'a gitti. Projenin içinde The Line olarak bilinen ve sonunda yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğa yayılması beklenen çift ayna kaplı kule için yoğun harcama yapıldı. Knight Frank, bugüne kadar en yüksek ödülleri alan diğer projeler arasında 12 milyar dolarla National Housing Co., 9 milyar dolarla Diriyah Gate'in geliştirilmesi ve yaklaşık 7 milyar dolarla Riyad'daki eğlence şehri Qiddiya'nın yer aldığını söyledi.
En büyük inşaat pazarı
Birçok mega proje henüz teslim edilmekten uzak olsa da krallık, hedeflere ulaşmak amacıyla tedarik zincirleri, işgücü ve maliyetlerle ilgili zorlukların üstesinden gelmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. İnşaatların büyük bir kısmı 2028 ile 2030 yılları arasında tamamlanacak ve Suudi Arabistan bu tarihlere doğru ilerlerken dünyanın en büyük inşaat pazarı haline gelecek.
17 giga proje devam ediyor
Riyad, bugüne kadar imzalanan yaklaşık 35 milyar dolarlık sözleşmelerle odak noktası olmaya devam ediyor. Knight Frank'e göre, önümüzdeki on yılın başında başkente yaklaşık 29.000 otel odası, 4,6 milyon metrekare ofis alanı ve 340.000 konut eklenmesi bekleniyor. Firma, şehir 2030'da Dünya Fuarı'na ve 2034'te FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken “çok sayıda yeni gelişme” olacağını söyledi. Knight Frank, Suudi Arabistan'ın batı kıyısı ve çevresindeki bölgelere 54 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını ve şu anda en az 17 giga projesinin devam ettiğini söyledi.
150 milyon turist hedefi
Suudi Arabistan'daki inşaatların çoğu ekonomik çeşitliliği desteklemek, artan nüfusu barındırmaya yardımcı olmak ve ülkenin yatırım ve turizm için cazibesini artırmak üzere tasarlandı. Krallık 2030 yılına kadar 100 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekmeyi ve aynı tarihe kadar yılda 150 milyon turisti ağırlamayı hedefliyor. Geçen yıl yaklaşık 109 milyon turist kaydedildi ve bu kişilerin çoğunluğu yerliydi.
Ülke genelinde, beklenen gezgin akınının ihtiyaçlarını karşılamak için on yılın sonuna kadar 362.000 yeni otel odası eklenmesi bekleniyor. Knight Frank, bu “iddialı hattın” 110 milyar dolara mal olacağını söyledi ve daha geniş bir turist yelpazesini yakalamak için 4 ve 5 yıldızlı oteller yerine daha fazla orta ölçekli tesise ihtiyaç duyulacağını öne sürdü. Firma, “Bu, 150 milyon 2030 ziyaretçi hedefine ulaşılmasında kilit rol oynayacaktır” dedi.