19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2024 14:17 | Son Güncelleme: 12.07.2024 15:03

Bloomberg yazdı: Prens Selman mega projelerde kesintiye gidiyor

Bloomberg'ün haberine göre Suudi Arabistan büyük ekonomik dönüşümle boğuşurken en büyük kalkınma projelerinden bazılarında milyar dolarlık kesintiye gidecek ve bazılarını da askıya alacak. Suudi Arabistan en az 2026 yılına kadar bütçe açığı öngörüyor
Bloomberg yazdı: Prens Selman mega projelerde kesintiye gidiyor

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Veliaht Prens Muhammed Bin Salman liderliğindeki bir hükümet komitesi, Neom da dahil olmak üzere mega projeleri kapsamlı bir şekilde inceledi. Kaynaklar, Kızıldeniz kıyısındaki Neom projesi için hedeflenen bütçeden %20 daha az ödenek ayrılmasının beklendiğini söyledi. Bölge için yeni bir havayolu şirketi kurma planlarının da askıya alındığını söylediler. Kızıldeniz kıyısındaki Cidde'de henüz duyurulmamış bir turizm ve eğlence projesi olan 50 milyar dolarlık bir potansiyel bütçeli Qiddiya Coast da kısıtlanan diğer gelişmeler arasında yer alıyor.

'Kârlılık açısından risk var'

Kesintiler, ekonomiyi yeniden şekillendirmek için Vizyon 2030 planı kapsamında tahmini 1.25 trilyon dolara mal olan projeler açıklayan Suudi Arabistan için önceliklerde bir değişime işaret ediyor. Düşük petrol fiyatları, öngörülenden daha zayıf yabancı yatırımlar ve ulusal bütçenin en az üç yıl daha açık verecek olması artık neye odaklanılacağı konusunda karar verilmesini gerektirdi. Bank of America Corp. Orta Doğu ve Kuzey Afrika ekonomisti Jean-Michel Saliba, "Gerçek şu ki, bu tür bir harcama ekonomide bir tür aşırı ısınma yaratacaktır ve bu gerçekten arzu edilen bir şey değil. Finansal kısıtlama olmaksızın hız kesmeden devam etmeleri halinde projelerin karlılığı açısından da bir risk var" dedi.

Suudi Arabistan aralık ayında yaptığı açıklamada, hükümetin kredi notunu etkilemeden taahhütlerini finanse etme kabiliyetini gözden geçirdikten sonra bazı projelerin erteleneceğini veya hızlandırılacağını söylemişti. Bazı kişiler, özellikle başkent Riyad'ın, buradaki gelişmelerin Neom gibi projelere göre öncelik kazanmasından faydalandığını söyledi.

'Mantıklı davranıyorlar'

Goldman Sachs ekonomisti Farouk Soussa, Vizyon 2030'un Suudi Arabistan'ın başlangıçtaki niyetlerini yansıtmasa da projelerin gerçekliğe uygun hale getirilmesinin Krallık'ın olgunlaştığının bir işareti olduğunu söyledi. Soussa, "Bu projeleri ayarlama konusunda yaptıkları şey bizi çok rahatlatıyor. Temelde iflas etmeyeceklerini ya da herhangi bir şey üzerine bahse girmeyeceklerini söylüyorlar. Eğer mümkünse, yapacaklar. Mümkün değilse yapmayacaklar. Oldukça mantıklı davranıyorlar" dedi.

Prens Selman sekiz yıl önce ekonomik dönüşüm planını açıkladı. Krallık o zamandan bu yana o kadar büyük projeler açıkladı ki emlak danışmanı Knight Frank dünyanın en büyük inşaat pazarı haline gelebileceğini öngördü. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Prens Selman'ın en yüksek profilli projesi olan Neom'un, hedeflenen harcamalarında ilk kez önemli kesintilerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Prens Selman, imza projesi olan The Line adlı ayna kaplı yapıların bazı planlarını şimdiden küçülttü. Kaynaklar, Krallık'ın projelerine ilişkin planların esnekliğini koruduğunu, çoğunun hala inceleme aşamasında olduğunu, tüm nihai kararların Veliaht Prens tarafından alındığını ve her an daha fazla değişikliğin mümkün olduğunu söyledi.