26 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2024 15:23 | Son Güncelleme: 25.10.2024 17:15

Bloomberg yeni iddiaları yazdı: Türkiye 2025'te bazı vergi artışlarından vazgeçmeyi düşünüyor

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre yetkililer, enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için 2025'te bazı vergi artışlarını atlamayı düşünüyor. Ancak haberde Maliye Bakanlığı'nın henüz nihai bir karar vermediği belirtiliyor
Bloomberg yeni iddiaları yazdı: Türkiye 2025'te bazı vergi artışlarından vazgeçmeyi düşünüyor

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre yetkililer, enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için yeni yılın başında mallara yapılan bazı vergi artışlarını bypass etmeyi tartışıyor. Söz konusu kişiler, akaryakıt üzerindeki vergi artışlarının aylık enflasyon üzerindeki etkilerinin yetkililer tarafından incelendiğini belirtti. Özel görüşmelerde isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, bu vergilerin kaldırılmasının fiyat artışını kontrol altında tutmaya ve Merkez Bankası'nın daha kısa vadeli hedeflerine ulaşma çabalarına yardımcı olabileceğini söyledi. Söz konusu kişiler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın henüz nihai bir karar vermediğini aktardı.

Asgari ücrette yüzde 25 artış bekleniyor

Yönetilen fiyatlar üzerindeki vergi artışları ve 2025 yılı için asgari ücret zammı, enflasyon görünümü üzerindeki etkileri nedeniyle yatırımcıların incelemelerinin odak noktası oldu. Yatırımcılar, fiyat artışını kontrol altında tutmak ve merkez bankası hedeflerine ulaşmak için asgari ücrette yüzde 25 civarında bir artış bekliyor.

Yatırımcılar ayrıca Maliye Bakanlığı'ndan özellikle harcamaların kısılması konusunda daha fazla mali konsolidasyon işareti bekliyorlar. Uluslararası Para Fonu bu ayın başlarında yaptığı açıklamada “enflasyonla mücadele çabalarını desteklemek için daha büyük ve önden yüklemeli bir mali konsolidasyon” önerdi. Hükümet gelecek yıl bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,1'i oranında olmasını öngörüyor. Yıllık enflasyon eylül ayında yüzde 50'nin biraz altına geriledi. Merkez Bankası'nın hedefi yüzde 38 ila 42'ye gerilemesini sağlamak. Para otoritesi son yedi aydır gösterge faiz oranını yüzde 50'de tutuyor.